Una infermera amb la vacuna de Pfizer

Nou gir a Espanya: Després d'AstraZeneca, adeu a una altra de les vacunes

Janssen també té els dies comptats en el pla de vacunació d'Espanya

La vacunació contra el coronavirus és la gran protagonista dels últims mesos a Espanya. Va ser a finals de desembre de 2020 quan es va començar a administrar l'antídot per acabar amb la Covid-19. S'espera que abans de finalitzar l'agost, s'arribi al 70% de vacunats amb pauta completa, encara que hi ha dubtes sobre si serà suficient per a la immunitat de grup.

Adeu a dues de les vacunes: Espanya es quedarà amb només dues d'elles

Espanya encara el camí cap al 70% de vacunats amb un bagatge ja important a l'esquena. Fa uns dies, el Ministeri de Sanitat confirmava que ja no es compraran ni es distribuiran més vacunes d'AstraZeneca. D'aquesta manera, es deia adeu a la segona solució més Espanya, després de Pfizer.

Ara, al punt i final d'AstraZeneca està a punt d'unir-se una altra de les vacunes. Ens referim a la monodosi Janssen, que molt aviat serà història a Espanya. D'aquesta manera, es concentrarà la vacunació (també la tercera dosi) en els dos antídots d'ARN missatger, Pfizer i Moderna.

L'adeu de Janssen era tan sols una qüestió de temps. Cal recordar que aquesta vacuna està restringida exclusivament a les persones majors de 40 anys. La comissió de Salut Pública va decidir vetar-la a persones de menys edat per la detecció d'episodis de trombosi.

El que passa és que gairebé el 85% de la població major de 40 anys a Espanya té la pauta completa. D'aquesta manera, Janssen ja no té cabuda en el pla de vacunació i anirà desapareixent progressivament de les estratègies de les comunitats autònomes. Encara que algunes d'elles han demanat autoritzar la punxada de Janssen a menors de 40 anys, Sanitat ho ha descartat.

Madrid, Andalusia, Galícia o Catalunya han fet aquesta petició en els últims mesos, però Sanitat és molt clara. Són els experts en vacunes els que van decidir vetar-la persones menors de 40 i, per això, manteniran aquest criteri. La conseqüència directa és evident: Janssen té els dies comptats a Espanya.

La tercera dosi, limitada exclusivament a Pfizer ja Moderna

Ni tan sols la necessitat d'aplicar una tercera dosi requerirà el retorn de Janssen -tampoc la d'AstraZeneca. El Ministeri de Sanitat té molt clar que totes les revacunacions amb tercera dosi que siguin necessàries es faran amb Pfizer i Moderna. Els vacunats amb Janssen i AstraZeneca rebran també la dosi de recordatori de Pfizer i Moderna, descartant, doncs, el retorn de Janssen i AstraZeneca.

Finalment, doncs, les vacunes d'ARN missatger han acabat sent les que generen més confiança en la ciutadania i les autoritats sanitàries. De fet, el Ministeri que comanda Carolina Darias signava fa uns dies un nou contracte amb les dues companyies per a les terceres dosi de 2022 i 2023.

Pfizer, la vacuna més punxada a Espanya amb una grandíssima diferència

Segons les últimes dades, actualitzades divendres passat, a Espanya s'han inoculat més de 37 milions de vacunes de Pfizer. Això vol dir que 17,2 milions tenen ja la pauta completa d'aquesta vacuna i que 20,3 milions més esperen la segona dosi. És, amb una enorme diferència, l'antídot que més s'ha fet servir per a immunitzar a Espanya.

Per darrere es troba AstraZeneca, amb 9,3 milions de dosis administrades: 5 milions porten almenys una dosi, i 4,3 milions, la pauta completa. La tercera vacuna és la de Moderna, amb 5,3 milions de dosis administrades i més de 2 milions amb les dues dosis. Finalment, 1,7 milions d'espanyols porten la monodosi Janssen, que s'unirà a AstraZeneca en el seu adeu d'Espanya.