Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Embús a l'entrada d'una autopista

Sánchez anuncia canvis en una de les autopistes més cares d'Espanya: «Serà dràstic»

Des de 2020, la via era una de les més cares d'Espanya

Una de les autopistes més cares d'Espanya deixarà de ser-ho d'aquí a molt pocs dies. Ens referim a l'AP-9, també coneguda com Autopista de l'Atlàntic, que vertebra Galícia de nord a sud. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir va anunciar la immediata aprovació de bonificacions als usuaris d'aquesta via principal.

L'Autopista de l'Atlàntic, una de les més cares d'Espanya

L'AP-9 és una autopista clau per a desplaçar-se per Galícia i va des de Ferrol al municipi de Tui, limítrof amb Portugal. Uneix quatre de les ciutats més poblades de la comunitat: Vigo, Pontevedra, Santiago de Compostel·la i la Corunya. A més, és la via principal perquè el turisme s'acosti a poblacions com Betanzos, Vilagarcía d'Arousa o Baiona, per la qual cosa es tracta d'una autopista molt concorreguda.

Aquests últims anys, el preu per circular per l'Autopista de l'Atlàntic ha incrementat molt. L'última pujada va ser a principis d'any, quan recórrer els 220 quilòmetres de longitud que té es va situar en 22,30 euros. Anar de Vigo a La Corunya, les dues ciutats més poblades de Galícia (uns 160 quilòmetres), valia 17 euros, una tarifa també elevada.

Davant d'aquestes tarifes, al territori havia començat un moviment de protesta en contra d'unes taxes que es consideren abusives. Però aquest diumenge, 25 de juliol, va arribar el gir inesperat a la tendència a l'alça de l'AP-9. Pedro Sánchez va anunciar que esperaven milions de gallecs i també de visitants que circulen, amb més o menys freqüència, per l'Autopista de l'Atlàntic.

Sánchez anuncia canvis en l'Autopista de l'Atlàntic

El líder de l'executiu aquest diumenge va visitar  Galícia, amb motiu de la jornada de l'Apòstol Sant Jaume, dia de la comunitat. Pedro Sánchez va presidir el lliurament de la Medalla d'Ouro de Galícia al personal que forma part del dispositiu de vacunació a la regió, i va aprofitar la intervenció per a fer alguns anuncis que des de fa anys es reclamen en aquesta comunitat autònoma.

Sánchez va apostar pel factor sorpresa i va anunciar una «dràstica reducció" dels peatges de l'AP-9. El president va anunciar una «rebaixa històrica" dels preus que es paguen en l'Autopista de l'Atlàntic. I no només això, sinó que s'aplicarà la setmana que ve, ja que la mesura es va aprovar al consell de ministres de dimarts passat, 27 de juliol.

Tal com ha detallat el president, amb la rebaixa «ens estalviarem 2.300 milions d'euros fins a 2048, quan caduca la concessió d'aquesta via principal». «[...]Permetrà desviar la circulació de rutes alternatives i millorar alguna cosa, que sé que és el que bona part de la societat gallega reclama, la seguretat viària», ha apuntat. Segons les primeres informacions que han transcendit sobre aquesta qüestió, hi haurà diversos tipus de rebaixa per a beneficiar els usuaris més habituals d'aquesta via.

Qui tingui dispositiu de telepeatge, tindrà la volta gratuïta si retorna el mateix dia desfent el recorregut fet anteriorment. A més, també hi haurà un 20% de descompte en l'anada per a aquells usuaris que repeteixin un mateix trajecte almenys deu vegades cada mes. Es baixarà també un 50% el preu del trajecte entre Vigo i Tui, per a incentivar l'ús de l'AP-9 davant de carreteres alternatives.

Durant aquest inici de setmana, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, donarà més detalls de l'anunci de Sánchez. En qualsevol cas, amb la mesura anunciada, s'aconsegueix frenar l'enuig creixent a Galícia per l'encariment de l'Autopista de l'Atlàntic, clau en la mobilitat de la regió.

El segon anunci de Sánchez a Galícia: l'arribada de l'AVE

El discurs de Pedro Sánchez no es va quedar aquí, sinó que va anar més enllà quan va anunciar millores en les infraestructures de Galícia. El president creu que aquest 2021, a més de ser any sant xacobeo, «per fi es podrà veure l'AVE entrant a Galícia». Fa més d'una dècada que l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero va fer aquesta mateixa promesa.

Aquesta és una altra de les grans reivindicacions de la regió des de fa molts anys. Ara, segons Sánchez, l'arribada del tren d'alta velocitat serà una realitat a finals d'any. Resta per finalitzar el tram que ha d'unir Pedralba de la Pradería (Zamora) amb Santiago de Compostel·la, passant per la ciutat d'Ourense.

La visita de Sánchez a terres gallegues, doncs, es va saldar amb una doble promesa inesperada. La primera, una rebaixa imminent en els peatges de l'AP-9, que veurem complerta aquesta mateixa setmana. La segona, una reivindicació endèmica a Galícia que els locals miren amb recel perquè porten anys de promeses que no s'han complert. Ja veurem, en tot cas, si aquesta vegada la cosa va de debò.