Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
50 euros

Nou impost a Catalunya: els diners que et trauran de la nòmina a partir de gener

El nou tribut afectarà una mica més de 20 milions de treballadors

Tots els treballadors donats d'alta a la Seguretat Social es veuran afectats per un nou impost. Es posarà en marxa a partir de l'1 de gener del 2023 i suposarà un percentatge del seu salari. Aquesta mesura afectarà una mica més de 20 milions d'espanyols.

Amb aquest recàrrec es pretén, d'alguna manera, reflotar la guardiola de les pensions. A més, des del Govern són conscients de tot allò que s'acosta. Vénen èpoques molt complicades, amb el Fons de Reserva pràcticament buit i amb la retirada molt propera de la generació del baby boom.

Aquesta decisió es va tirar endavant el desembre de l'any passat i es va publicar al BOE. Era només una de les primeres mesures que s'adoptaria dins de la reforma de les pensions. Ara, però, ja es comença a qüestionar aquest procediment.

S'imposa el mecanisme d'equitat intergeneracional

Des del Govern van tirar endavant el mecanisme d'equitat intergeneracional per reemplaçar el factor de sostenibilitat del PP. Havia d'entrar en funcionament el 2018 i es va allargat pels populars fins al 2023. Tot i això, el factor de sostenibilitat es va derogar el desembre passat i va quedar aprovat que a partir de l'1 de gener entraria en vigor el d'equitat intergeneracional.

L'anterior sistema funcionava com una mena de prorrateig de l'expectativa de pensió segons l'esperança de vida. En incrementar-se els anys de vida dels pensionistes s'aniria rebaixant també la quantia de les pagues. Aquest model implicaria retallades de fins al 20% a les pensions, però finalment va ser derogat i no es posarà en marxa.

Treballador
Els treballadors perdran un 0,6% del sou | GTRES

Què implica el nou sistema per reflotar el fons de reserves

Amb el mecanisme d'equitat intergeneracional no es tocaran les pensions ni hi haurà possibilitat que s'hi redueixi la despesa. S'ha creat bàsicament una nova quota que serà assumida per tots els treballadors al marge dels seus ingressos. El percentatge serà igual per a tothom.

Es posa en marxa com una nova forma de cotització i les persones donades d'alta a la Seguretat Social començaran a notar-ho ben aviat als seus sous. Els veuran retallats un 0,6%. Aquest recàrrec apareixerà a la nòmina dels assalariats, però també ho notaran els autònoms.

Amb això pretenen reunir prou quantitat de diners per poder fer front a la despesa de les pensions futures. Sobretot pensant en la retirada dels 'baby boomers'. S'espera que hi sigui quan més es ressentin els comptes del sistema públic de pensions.

Les cotitzacions ordinàries no seran suficients i calen altres vies de recaptació. I l'opció plantada pel departament d'Escrivà passa per tocar els salaris dels treballadors.

Com afectarà els treballadors?

Se li traurà un 0,6% de la nòmina al treballador. Val a dir que l'empresari assumirà un 0,5%, mentre que l'assalariat correrà amb el 0,1% restant. En el cas dels professionals per compte propi, els sindicats CCOO i UGT creuen que el desemborsament mitjà serà d'uns 5 euros mensuals.

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
Una part de l'impost l'assumeix l'empresa i l'altra l'empleat | Getty Images

Per part seva, entre els empleats, el funcionament del sistema seria totalment diferent. En una nòmina de 2.000 euros bruts, el recàrrec del 0,6% implicaria una quota de 12 euros mensuals. Deu euros els pagaria la companyia, mentre que 2 els afrontaria el treballador.

Com és lògic, tot dependrà del nivell salarial de cadascú; això no obstant, el percentatge que s'aplicarà serà sempre el mateix. El Govern només podrà fer ús d'aquests diners per satisfer el pagament de les pensions. Tindrà un caràcter temporal, ja que es pretén cobrar fins al 2032. L'objectiu és recaptar uns 22.000 milions d'euros, que suposa la meitat del previst inicialment.