Congreso de los Diputados

El nou partit que pot canviar el mapa polític d'Espanya

Teruel Existe va obrir la porta a una infinitat d'associacions que ara volen fer el salt a la política nacional

Les enquestes a Espanya han donat resultats: d'entrada, és probable que el PSOE torni a guanyar les eleccions, però és segur que no ho farà amb majoria suficient. Sembla que es repetirà el mateix escenari i que Pedro Sánchez haurà d'acoblar una nova coalició amb el suport de partits petits.

Això deixa el seu futur en mans de formacions com Espanya Vaciada, un nou partit que neix amb la clau del pròxim govern a les mans. Com va passar el 2020, quan el vot del líder de Teruel Existe, Tomás Guitarte, va ser decisiu per la investidura de Pedro Sánchez. El diputat es va haver d'aïllar a causa de les pressions i amenaces que va rebre.

El cas de Teruel Existe podria repetir-se ara amb el naixement d'una nova formació que agrupa més de vint associacions de l'«Espanya vaciada». La seva intenció és donar veu als territoris despoblats de la geografia espanyola, però podria acabar tenint un paper decisiu en la formació del pròxim govern espanyol.

L'exemple de Teruel Existeix

El cas de Teruel Existe és paradigmàtic de la nova realitat política a Espanya. Una formació nova, amb un diputat nouvingut i fora de l'òrbita del bipartidisme es va acabar convertint en la clau de la governabilitat. Això va permetre portar el nom de Teruel, una província oblidada, al primer pla de l'actualitat.

Foto del personatge
Tomás Guitarte, president de Teruel Existeix | Cedida

La popularitat aconseguida pel diputat toledà ha suposat un impuls per a altres zones que volen sortir de l'abandonament. Antonio Saz, líder del nou partit, reconeix que Teruel Existe és el seu mirall i el model que volen seguir. Representa els territoris de l'Espanya rural despoblada que ara volen tenir veu.

La plataforma agrupa diverses associacions que volen fer el salt a la policia nacional. «Si no hi estem, l'acció es queda a la boca», ha assegurat Saz. «Anirem a les institucions a posar veu a territoris que ara no es veuen representats»

Qui forma part de la plataforma

Soria Ja, Àvila Resiste, Lleó Ruge, Segòvia Existe, Milana Bonita, Burgos Enraiza, Jaén Merece Más, Cuenca Ahora i Luego En Pie. Són algunes de les associacions que fins ara han estat defensant els seus interessos en l'àmbit local. La seva unió dona lloc a un nou partit, format per més de 160 grups de 30 províncies diferents.

Teruel Existe va aconseguir un diputat i dos senadors de forma inesperada el 2019, fet que anima a pronosticar l'èxit de la nova plataforma. L'objectiu és acoblar un partit abans de la primavera del 2022, amb la idea que qualsevol persona de la plataforma es pugui presentar a les eleccions. El seu coordinador és Antonio Saz, membre de Teruel Existe i amo d'una empresa de programació.

Muntatge amb el Congrés dels Diputats
Espanya Vaciada neix per fer el salt a la política nacional | La Notícia Digital

Cadascuna de les associacions haurà de decidir ara si es volen integrar al partit i de quina manera. «Si en una província és més adequat com a agrupació electoral, així serà, i si és com a partit, com a partit», ha explicat Saz. «Una proposta a la carta», ha definit.

Objectius i ideologia

Espanya Vaciada i Aragón Existe ja han registrat la seva marca com a partit polític. Per la seva banda, Jóvenes de Castilla y León ja han declarat la intenció de no participar en el procés. Jaén Merece Más podria ser la següent, ja que les eleccions andaluses són les que tenen l'horitzó electoral més proper.

Les associacions que de moment formen part de la formació estan treballant en el document que guiarà la seva acció. Es tracta d'una mena de llibre blanc amb les normes per definir les relacions i la presa de decisions. Aquest serà un primer pas, molt important, per constituir-se com a partit.

Foto de manifestació
L'objectiu és donar veu als territoris despoblats | Cedida

Ja han establert un marc ideològic, que està basat en la lluita contra la despoblació i el desequilibri. «Espanya, després de la pandèmia, es troba esperant els fons europeus. La nostra aposta és posar com a prioritat la igualtat entre els territoris», afirma Espanya Vaciada.

Quan aparegui un xoc d'interessos, es primarà la llibertat de vot dins del partit. Són conscients de les dificultats de cohesionar un projecte d'aquest caire, del que és heterogeni a la unitat. Espanya Vaciada contempla 101 mesures que ja s'han pactat contra la despoblació i el repte demogràfic.

Que Madrid no decideixi per tothom

El principal objectiu de la plataforma és que allò que afecta els ciutadans de l'«Espanya vaciada» no es decideixi des de les altes esferes. Tots els matisos ideològics queden subordinats a aquest interès general. La incògnita és saber amb quines expectatives aniran a les eleccions.

Oficialment no hi ha una estimació de quants escons podrien aconseguir. Segons alguns sondejos aliens, podrien ser de 6 a 12. A 'electromanía.es' els en donen 8, que es repartirien entre León Ruge, Milana Bonita, Aragón Existe i Jaén Merece Más.

De ser així, Espanya Vaciada aconseguiria amb escreix el seu objectiu de ser l'altaveu dels territoris sense veu ni vot. La principal carta de la formació són les províncies on el vot rural i urbà està més equilibrat. Terol, Sòria i Jaén són els territoris on el vot surt més barat.

VÍDEO DEL DIA