Cómo comer saludablemente en un restaurante

El nou problema que ens podria deixar sense bars a Catalunya aquest estiu

Un estudi alerta sobre el perill dels aparells d'aire condicionat pel coronavirus

Un estudi realitzat per investigadors dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) en un restaurant de la ciutat xinesa de Guangzhou  alerta d'un nou perill de contagiar-se per coronavirus: l'aire condicionat.

Entre el 26 de gener i el 10 de febrer un brot de coronavirus causat per un pacient asimptomàtic va acabar afectant nou persones de tres famílies diferents. Quan van analitzar quin havia pogut ser l'origen, es va concloure que tots havien coincidit en el mateix restaurant  dies enrere.

«El 23 de gener de 2020, la família A va viatjar des de Wuhan  a Guangzhou. El 24 de gener, el pacient batejat com A1 va dinar amb membres de la seva família al restaurant X. Dues famílies, B i C, es van asseure a les taules adjacents al mateix restaurant», diu la investigació.

«Més tard, aquest dia, el pacient A1 va experimentar l'aparició de febre  i tos  i va anar a l'hospital  l. El 5 de febrer, nou subjectes (quatre membres de la família A, tres membres de la família B i dos membres de la família C) havien emmalaltit amb Covid-19», prossegueix l'informe.

De 91 persones tan sols es van encomanar 10 comensals

Els científics van reconstruir què ha passat en aquest restaurant de cinc plantes, amb aire condicionat i sense finestres en què es va produir el contagi. Van analitzar quant temps havien romàs al restaurant els infectats, com s'havien assegut els comensals  i quina distància de separació hi havia entre les taules (un metre).

Unes 91 persones entre clients  i treballadors  van estar rondant per les 15 taules, però només es van encomanar 10 comensals. La clau d'aquest cas va ser a la transmissió  a través de la recirculació de l'aire condicionat. «La transmissió de virus en aquest cas no pot explicar-se només per la transmissió de gotes, ja que aquestes romanen l'aire molt poc temps i van a distàncies curtes (menys d'un metre)», assenyala l'estudi.

La distància que hi havia entre el pacient asimptomàtic i la resta d'infectats va ser de més d'un metre, de manera que els científics conclouen que «un fort flux d'aire» procedent de l'aire condicionat va poder haver propagat les gotetes vaporitzades fins a la resta de taules.

La direcció del flux de l'aire, factor clau del contagi

«Les gotes petites en aerosol carregades de virus i de menys de cinc micres poden romandre en l'aire i viatjar llargues distàncies de més d'un metre. Concloem que en aquest brot, la transmissió de gotetes va ser provocada per la ventilació  amb aire condicionat. El factor clau per a la infecció va ser la direcció del flux d'aire», confessen els investigadors.

Després d'aquest sorprenent estudi, els investigadors recomanen «enfortir la vigilància de monitoratge de temperatura, augmentar la distància entre les taules i millorar la ventilació» als restaurants.