Més de 1.900 perruqueries a Catalunya podrien tancar portes definitivament a conseqüència del confinament per l'estat d'alarma pel coronavirus decretat des de mitjan març. Aquesta xifra, que suposa el 46% del sector, es desprèn de l'estudi 'Impacte del coronavirus en el sector de les perruqueries', promogut per l'Aliança d'Empresaris de Perruqueries d'Espanya i en el qual ha participat la Federació Catalana de Perruqueries i Bellesa (FEDCAT).
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
L'estudi posa de manifest la «fragilitat i vulnerabilitat» d'aquest sector, en el qual el 92% són microempreses que tenen d'un a cinc treballadors i que «ja anaven patint una precària situació provocada per un IVA desproporcionat». Més del 60% dels enquestats a Catalunya considera que pot perdre la meitat o més de la meitat de la facturació aquest 2020. Altres resultats de l'enquesta, mostren que el 68% de les empreses ja han gestionat un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que el 19,2% de les microempreses destruiran ocupació i el 12% preveu mantenir la plantilla.
Catalunya presenta pitjors xifres
FEDCAT ha assegurat que aquestes dades són més negatives que les del conjunt d'Espanya a causa de la importància del turisme a Catalunya i al fet que els preus dels locals en l'àrea metropolitana de Barcelona i altres poblacions són més elevats, així com als costos laborals.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
El 51,5% dels empresaris del sector de la perruqueria creuen que trigaran mesos a recuperar-se d'aquesta crisi, mentre que un 44,7% considera que els afectarà a llarg termini, per la qual cosa un 88% paralitzarà les inversions previstes per a aquest 2020 i el 76% necessitarà finançament per a reobrir.
La FEDCAT ha celebrat les ajudes posades en marxa per les diferents administracions públiques, ja que, ha afirmat, sense elles el 85% de les perruqueries ja hauria desaparegut, un percentatge que supera al del conjunt d'Espanya en quatre punts. Malgrat aquestes ajudes, el sector ha reclamat ERTO flexibles per a poder recuperar de manera progressiva la plantilla, i ha demanat prioritzar els crèdits ICO i l'ajornament del pagament de lloguer i hipoteques.
Atenció domiciliària i tornada a l'activitat
Pel que fa a l'atenció domiciliària, una de cada quatre perruqueries ha rebut peticions d'aquest servei, però finalment només un 0,97% l'ha prestat, entenent que únicament havia de fer-se en casos de necessitat i clients vulnerables. Sobre la tornada a la feina, les perruqueries preveuen reprendre l'activitat seguint les pautes marcades per les autoritats en el procés de desescalada, entenent que compten amb els protocols higiènics i sanitaris que obligatòriament per llei han d'aplicar.
Tot i l'aturada de l'activitat, els salons de perruqueria han lliurat, en el conjunt d'Espanya, mig milió de guants, bates, gels hidroalcohòlics i botes que utilitzen en els seus serveis davant la falta d'equips de protecció individual (EPI).