Una perruqueria de Tarragona en una imatge d'arxiu

Prop de 2.000 perruqueries catalanes podrien tancar portes definitivament per la crisi del coronavirus

Aquesta xifra, que es desprèn d'una enquesta realitzada per empresaris perruquers, suposa el 46% del sector a Catalunya

Més de 1.900 perruqueries a Catalunya podrien tancar portes definitivament a conseqüència del confinament per l'estat d'alarma pel coronavirus decretat des de mitjan març. Aquesta xifra, que suposa el 46% del sector, es desprèn de l'estudi 'Impacte del coronavirus en el sector de les perruqueries', promogut per l'Aliança d'Empresaris de Perruqueries d'Espanya i en el qual ha participat la Federació Catalana de Perruqueries i Bellesa (FEDCAT).

L'estudi posa de manifest la «fragilitat i vulnerabilitat» d'aquest sector, en el qual el 92% són microempreses que tenen d'un a cinc treballadors i que «ja anaven patint una precària situació provocada per un IVA desproporcionat». Més del 60% dels enquestats a Catalunya considera que pot perdre la meitat o més de la meitat de la facturació aquest 2020. Altres resultats de l'enquesta, mostren que el 68% de les empreses ja han gestionat un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que el 19,2% de les microempreses destruiran ocupació i el 12% preveu mantenir la plantilla.

Catalunya presenta pitjors xifres

FEDCAT ha assegurat que aquestes dades són més negatives que les del conjunt d'Espanya a causa de la importància del turisme a Catalunya i al fet que els preus dels locals en l'àrea metropolitana de Barcelona i altres poblacions són més elevats, així com als costos laborals.

El 51,5% dels empresaris del sector de la perruqueria creuen que trigaran mesos a recuperar-se d'aquesta crisi, mentre que un 44,7% considera que els afectarà a llarg termini, per la qual cosa un 88% paralitzarà les inversions previstes per a aquest 2020 i el 76% necessitarà finançament per a reobrir.

La FEDCAT ha celebrat les ajudes posades en marxa per les diferents administracions públiques, ja que, ha afirmat, sense elles el 85% de les perruqueries ja hauria desaparegut, un percentatge que supera al del conjunt d'Espanya en quatre punts. Malgrat aquestes ajudes, el sector ha reclamat ERTO flexibles per a poder recuperar de manera progressiva la plantilla, i ha demanat prioritzar els crèdits ICO i l'ajornament del pagament de lloguer i hipoteques.

Atenció domiciliària i tornada a l'activitat

Pel que fa a l'atenció domiciliària, una de cada quatre perruqueries ha rebut peticions d'aquest servei, però finalment només un 0,97% l'ha prestat, entenent que únicament havia de fer-se en casos de necessitat i clients vulnerables. Sobre la tornada a la feina, les perruqueries preveuen reprendre l'activitat seguint les pautes marcades per les autoritats en el procés de desescalada, entenent que compten amb els protocols higiènics i sanitaris que obligatòriament per llei han d'aplicar.

Tot i l'aturada de l'activitat, els salons de perruqueria han lliurat, en el conjunt d'Espanya, mig milió de guants, bates, gels hidroalcohòlics i botes que utilitzen en els seus serveis davant la falta d'equips de protecció individual (EPI).