El 2 de març, abans que es decretés l'estat d'alarma, Lidl, la cadena de distribució d'aliments alemanya va iniciar un gran sorteig que consistia que el consumidor podia enviar la seva participació i convertir-se, directament, en un dels possibles candidats a guanyar 10.000 euros diaris o 50.000 com a premi final.
El 14 d'abril, quan el govern espanyol va declarar l'inici del confinament i altres mesures més, Lidl va decidir posposar l'extracció dels guanyadors del gran sorteig, fins que l'estat implementat arran de la crisi sanitària deixés d'estar en vigor, i només comptar les participacions que s'han d'efectuar entre el 2 i el 18 de març fins a les 23:55.
L'estafa del gran sorteig
Amb tot, després d'aquesta notificació per part de l'empresa, un ciberdelinqüent va aprofitar tota la confusió generada per l'expansió de la Covid-19 i va suplantar la identitat de la signatura.
L'estafador va començar a enviar missatges instantanis de manera massiva amb l'objectiu de fer creure als receptors d'aquests que eren els guanyadors del sorteig que la marca ja havia avisat que es prorrogava. Concretament, si s'obria el missatge, aquest traslladava a una nova pestanya, en la qual declarava l'usuari guanyador d'un premi, que, per a aconseguir-lo, havia d'oferir a la pàgina les dades del seu compte bancari.
Com identificar el 'phishing'
Lidl ha alertat a les seves xarxes socials que no s'obri aquest missatge, ja que, encara que l'extracció de guanyadors va quedar ajornada, la comunicació dels premiats es realitzarà per correu, no per missatges instantanis, i no es necessitarà introduir el número del compte bancari.
Envers aquesta estafa, la Policia Nacional ha aconsellat a la ciutadania que no es cliqui en el missatge de text i que no es reenviï. Si es té dubtes sobre l'autenticitat del SMS, el cos de seguretat ha suggerit que es consulti la pàgina oficial, però que en cap cas es facilitin les dades.