L’escalfament global és una realitat que estem patint des de fa temps i que no només provoca que les temperatures ambientals siguin cada vegada més elevades del normal, sinó que les aigües dels mars i oceans són cada vegada més càlides amb rècords. Aquest és el nou cas que s’ha viscut a la costa catalana, concretament a l’Estartit, al Baix Empordà, on l’aigua del mar ha assolit l’escandalosa xifra de 25,4ºC el dissabte passat, la xifra més alta dels darrers 26 anys a les aigües d’aquesta zona en un mes de setembre.
El rècord absolut des que es prenen dades en aquest punt (1974) el manté el setembre de l’any 1994, quan es van registrar 25,8ºC, però cada any ens apropem a aquesta xifra i tot fa pensar que la tendència del canvi climàtic farà que aquests valors siguin habituals els propers anys. En els més de 40 anys de recopilació de dades de l’aigua del mar en aquesta zona de la Costa Brava, la temperatura marítima ha augmentat un parell de graus de mitjana.
Les dades es prenen cada dia a unes dues milles mar endins davant del port de l’Estartit i, malgrat que la temperatura ha baixat aquests dies en superfície per l’efecte de la tramuntana, les dades a més profunditat continuen sent preocupants. Un escalfament global i també de l’aigua del mar que pot comportar greus conseqüències irreversibles en els ecosistemes marins els propers anys.