Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

El nou requisit per a cobrar l'ajuda del SEPE de 500 euros al mes

Amb aquesta ajuda pots continuar cobrant mentre trobes feina i cotitzes per a la pensió

Presta atenció si vols o ja cobres l'ajuda de 500 € del SEPE. Molts espanyols es beneficien d'aquesta ajuda per a les persones aturades de més de 52 anys. Aquest continua sent el subsidi per desocupació més beneficiós que hi ha a Espanya. A més, el 2023 la quantia augmenta de 463 € a 480 €, fet que suposa 17 € més cada mes.

Es tracta d'una prestació contributiva per a persones majors de 52 anys per desocupació que ofereix el Servei Estatal d'Ocupació (SEPE). Els beneficiaris cobren aquesta ajuda fins a la jubilació i, a més, cotitza per a la pensió. Per accedir a aquestes avantatjoses condicions has de complir alguns requisits.

A partir d'ara, el SEPE introdueix un nou requisit per cobrar aquesta ajuda. Les persones que no compleixin aquest requisit podrien veure denegada la prestació. Aquests són tots els requisits per accedir a l'ajuda de 500 € al mes per a persones aturades de més de 52 anys.

Requisits per al subsidi

Fins ara, hi havia tres requisits indispensables per accedir al subsidi: que el sol·licitant tingui 52 anys o més, que estigui en situació legal de desocupació i que tingui ingressos inferiors a 750 € mensuals (és a dir, el 75 % del salari mínim).

A més d'aquests tres requisits principals, has d'haver cotitzat a la Seguretat Social el mínim per a una pensió contributiva de jubilació, un mínim de 15 anys. I almenys dos n'han d'estar dins dels darrers 15 anys i sis al Règim General de Treballadors.

Un jove amb mascareta i ulleres davant d'una oficina del SEPE
L'ajuda està pensada per a les persones majors que no troben feina. | EP

Molta atenció! Si no tens cotitzats un mínim de 15 anys, no podràs accedir al subsidi. A més a més, el SEPE afegeix ara un nou requisit: els sol·licitants han de tenir una «via d'accés», és a dir, estar cobrant un altre subsidi.

El nou requisit per cobrar l'ajuda

El govern espanyol ha millorat les condicions d'aquest subsidi, que ara és més beneficiós, però també ha modificat lleument les condicions per accedir-hi. A partir d'ara, el sol·licitant haurà de complir un altre requisit per accedir al subsidi.

Només poden cobrar l'ajuda les persones que, en arribar als 52 anys, hagin esgotat la prestació o subsidi per desocupació. Per això han d'haver estat inscrits com a demandants d'ocupació al servei públic d'ocupació sense interrupcions superiors als tres mesos.

Tot i això, la persona sol·licitant que excedeixi els tres mesos inscrit com a demandant d'ocupació, haurà d'haver cotitzat un mínim de 90 dies. Si no compleix aquest requisit, el SEPE li pot denegar el subsidi.

Tanmateix, si et deneguen el dret a aquest subsidi, hi ha una altra ajuda.

L'altra ajuda que pots cobrar

Aquest subsidi té l'avantatge que cobres mentre no trobes feina i, a més, cotitzes per a la pensió. En concret, els beneficiaris de l'ajuda cotitzen pel 125 % de la base mínima (1.166,70 €), és a dir, que amb aquest subsidi es cotitza per una base de 1.458,37 € al mes.

Si no has tingut accés a aquest subsidi, pots sol·licitar la Renda Activa d'Inserció (RAI). Es tracta d'una prestació no contributiva per a persones sense feina que tenen especials dificultats per reinserir-se al mercat laboral. A més, han de mancar qualsevol altre tipus d'ajuda i estar inscrites com a demandants d'ocupació.

D'altra banda, també hi ha l'ajuda familiar de 463,21 € al mes per a aturats amb càrregues familiars. En aquest cas, però, un requisit és, precisament, tenir menys de 52 anys.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp