Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'uns veïns de La Palma observant el volcà

Nou terratrèmol a La Palma: el volcà es comença a desgasificar

El Cumbre Vieja ha iniciat una nova fase: el magma de l'interior té més gas i surt amb més pressió

És el dia de la marmota. Si més no, per als veïns de La Palma. I és que dia rere dia s'aixequen amb l'esperança que l'activitat del volcà hagi cessat definitivament.

Però res més lluny de la realitat, ja que després de quaranta dies des que va entrar en erupció—avui s'ha tornat a registrar un terratrèmol de 5.0—, continua donant guerra i destrossant tot el que troba al seu pas.

 

I ara, per més inri, el volcà ha iniciat l'enèsima fase: la desgasificació. Els experts de l'Institut Vulcanòleg de Canàries (Involcan), han detectat una crescuda recent de les cendres procedents de l'interior del Cumbre Vieja. Això vol dir que s'ha començat a desgasificar. O el que és el mateix: el magma té molt més gas i surt amb més pressió.

Les conseqüències? Doncs que la cendra, per si la gent de l'illa ja no tingués prou preocupacions, s'acumula als carrers i cases de les localitats properes al volcà.

El telescopi més gran del món… en perill?

El volcà de Cimera Vella de La Palma el 9 doctubre de 2021
El volcà de La Palma fa quaranta dies que està en erupció | IGME

Segons avança 'AS', crida l'atenció que les cendres han arribat fins i tot a afectar l'Observatori Astronòmic Roque de los Muchachos, situat a 2.396 metres d'altitud. Allà hi ha el telescopi més gran del món, que —atenció— ara podria córrer perill.

«La solució passa per tancar el telescopi quan hi ha risc de cendra a l'observatori, però hi ha telescopis que no tenen aquesta protecció», ha dit José Carlos Pérez, treballador de l'Observatori.

No obstant això, i vista la violència amb què es mou el volcà, no hi ha solucions màgiques. Només creuar els dits i «cobrir les parts més delicades del telescopi» per a protegir-lo de les cendres.

El gas, principal maldecap a La Palma

Al contrari del que molta gent pensa, la lava no és el més perillós del volcà. Segons José Luís Barrera, vulcanòleg entrevistat per '20 Minutos', el gas està intentant «escapar-se» del volcà des del dia que va entrar en erupció.

Imatge de dos operaris treballant a La Palma
La situació a La Palma és cada cop més insostenible | GTRES

«Quan hi ha erupcions, és el gas el que intenta escapar-se, no la lava», comenta el vulcanòleg. La situació, per tant, és la següent: «tot i que es tem la lava, si el volcà no tingués gas, no hi hauria erupció».

Si això passés, comenta Barrera, tot s'acabaria: «La lava estaria aturada. Quan hi ha una erupció, primer surten uns raigs de gasos i cendres brutals, i darrere ve la lava», afegeix.

Per a il·lustrar-ho, l'expert compara el volcà amb una ampolla d'aigua amb gas. «A les ampolles, hi surten totes les bombolles i, a continuació, el líquid, que vessa del recipient», insisteix Barrera.

Quaranta dies i quaranta nits

La situació no és gens fàcil per a la gent de La Palma. De la incertesa es va passar al patiment. I d'aquí, al drama absolut. La lava s'ho va començar a endur tot al seu pas, i la localitat de Todoque en va donar fe.

Imatge de diversos cotxes de La Palma sepultats per la cendra del volcà
La cendra sobre els cotxes a La Palma | GTRES

La lava es va descontrolar i va arribar al mar. I la situació no es va calmar, ja que el volcà segueix incessant. Avui, després de quaranta dies des que va començar l'erupció, els veïns de La Palma s'ho miren amb pessimisme.

El volcà no dona cap indici d'aturar-se i la desesperació s'apodera de l'illa.

 

Nou terratrèmol aquest dimecres

Nou matí fatídic a La Palma. Si la situació ja era insostenible, l'illa acaba de viure el tercer terratrèmol de 5.0 graus de magnitud. I sí, el terratrèmol ha tornat a generar escenes de pànic entre la gent, ja que l'epicentre ha estat a Villa de Mazo, localitat amb una mica menys de 5.000 habitants.

Però és que la cosa no s'acaba aquí. Avui, 3 de novembre, s'han registrat més de quaranta sismes. Una cosa que ja s'ha convertit en una constant a l'illa quan fa justament quaranta dies que el volcà va entrar en erupció.

Nova bugada del volcà de La Palma
El volcà de La Palma segueix actiu després de quaranta dies | Europa Press / Kike Rubio

I és que és la història del peix que es mossega la cua: els terratrèmols provoquen que el volcà segueixi actiu i que  no hi pari d'haver emissions de gas. Això fa que el magma de l'interior del volcà surti amb més força i que provoqui rius de lava.