És una imatge molt recurrent però que hauria d'estar totalment erradicada. Hi ha molta gent que encara circula amb el que es coneix com cotxes zombi. Són aquells que teòricament estan donats de baixa i que per tant haurien d'estar en procés de desballestament i no s'haurien d'utilitzar ni al carrer ni a la carretera. Però la realitat és que hi continua havent milers de conductors que incompleixen la normativa i que estan al punt de mira de la DGT, que sempre va darrere de tothom que pugui incomplir la normativa, sobretot si, com en aquest cas, pot suposar un perill per a la resta de conductors i per als vianants. És per això que ha desenvolupat una nova eina per a lluitar contra aquesta pràctica fraudulenta: la baixa d'ofici. Ens referim a que la DGT es guarda l'opció de donar de baixa un cotxe per iniciativa pròpia sense que el propietari d'aquest ho aprovi, tot i que sí que serà notificat.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és molt clar: la DGT vol erradicar una pràctica que no només és fraudulenta, sinó també molt perillosa. Molta gent segueix circulant amb cotxes zombi. Aquesta baixa temporal, que s'allarga durant 5 anys, permet mantenir la propietat del vehicle sense haver de desballestar-lo, a més de no haver de passar la ITV ni pagar assegurança. Això sí, la condició és que no es pot circular amb el cotxe un cop s'ha donat de baixa i s'ha de tenir aparcat en un lloc privat. Deixar al carrer un vehicle sense la ITV passada està penat amb una multa.
En què consisteix la baixa d'ofici de la DGT
Aquesta pràctica s'ha anat estenent a poc a poc, de manera que la Prefectura de Trànsit ha posat fil a l'agulla pel que fa a aquest assumpte. Fa unes setmanes anunciava que el període durant el qual un vehicle pot estar de baixa temporal es reduirà a un any. Juntament amb aquesta mesura, s'afegirà al proper Reglament General de Vehicles la baixa d'ofici de la qual parlàvem abans i que hauria de servir per a actualitzar l'actual parc mòbil del nostre país. Amb aquest nou instrument, la DGT podrà donar de baixa definitiva i de manera automàtica tots els vehicles que portin més de 10 anys sense passar la ITV i sense renovar l'assegurança.
Com hem d'actuar si afecta el nostre cotxe
El procés per a una baixa d'ofici s'iniciarà un cop Trànsit hagi fet un rastreig dins dels seus registres. Si detecta un vehicle que compleix les condicions necessàries, s'iniciaran els tràmits i s'avisarà el propietari, que haurà de decidir si vol paralitzar el procés o seguir endavant. Així doncs, el propietari d'un vehicle que hagi entrat en una baixa d'ofici pot aturar el tràmit si no hi està d'acord. Per a fer-ho, només ha de demostrar que aquest vehicle està en condicions de circular, que vol dir haver passat la respectiva ITV i tenir una assegurança contractada. També ha d'omplir un formulari que es troba a la seu electrònica de la DGT i pagar la taxa corresponent.