Els nous casos de coronavirus a Catalunya s'incrementen un 52% en la segona quinzena de juny

L'anàlisi de les aigües residuals confirmen aquest augment en la circulació del virus a l'àrea metropolitana de Barcelona

Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient
Els casos positius de coronavirus s'han incrementat a Catalunya en les últimes setmanes. | ACN

La xifra de casos positius de coronavirus a Catalunya s'ha incrementat un 52% entre la segona i la tercera setmana del mes de juny, coincidint amb l'accés de Barcelona i la seva àrea metropolitana a la fase 2 del procés de desescalada i l'increment de la mobilitat. Així, segons publica aquest dimecres el diari 'La Vanguardia', citant el balanç diari que fa el Ministeri de Sanitat, la setmana del 8 al 14 de juny es van detectar 168 nous casos, mentre que entre el 15 i el 21 de juny la xifra es va elevar fins als 256 positius.

Segons el citat mitjà, tenint en compte que passen entre 7 i 10 dies entre el contagi i el diagnòstic, la circulació del virus va arribar al seu punt mínim durant l'últim cap de setmana de maig. A partir d'aquí, amb l'increment de la mobilitat i l'aixecament de restriccions, el coronavirus ha incrementat la seva presència.

«Ara com ara no és un increment alarmant»

Aquest increment en la circulació del virus també s'ha detectat en les anàlisis d'aigües residuals que realitza el Laboratori de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona (UB). Segons explica 'La Vanguardia', les anàlisis de les depuradores del Prat i del Besòs confirmen un augment del SARS-CoV-2 a l'àrea metropolitana des de la primera setmana del mes de juny.

Clara Prat, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), assenyala que «hem observat un lleuger augment de casos reportats al llarg de la segona quinzena de juny, però no és alarmant ara com ara». En el mateix sentit s'ha expressat Albert Bosch, codirector del Laboratori de Virus Entèrics i president de la Societat Espanyola de Virologia, que coincideix que «la quantitat de virus que detectem en les anàlisis no és excessivament elevada, però és important mantenir la vigilància».

L'expansió del virus creix

L'increment de casos detectats coincideix també amb un augment del número de reproducció R, que especifica la xifra mitjana de persones que contagia cada infectat. Així, si a principis de juny aquest número R era el 0,8, actualment se situa en l'1,2, un fet que indica que el virus s'està expandint.

Aquesta xifra, segona explica Clara Prats, es justifica en bona part pels rebrots que han aparegut a la província de Lleida, amb 7 focus a la Plana de Lleida i un vuitè a l'Alt Pirineu.


Comentaris

envia el comentari