Apple i Google estan dissenyant un sistema per avisar-nos a través del nostre telèfon mòbil quan estiguem en contacte amb algú que hagi estat registrat com a positiu per coronavirus i, per tant, estiguem exposats al contagi. El projecte, que ha estat enviat a diversos desenvolupadors, està en fase de correcció d'errors i s'espera que el seu llançament es doni a mitjans d'aquest mes de maig. Cal recordar que aquest projecte va ser anunciat a l'abril.
El que volen desenvolupar és que es pugui realitzar una traçabilitat dels contactes que tenim i dels possibles contagis a través del Bluetooth i no a través de la geolocalització. Així, si el projecte resulta reeixit, el sistema s'activarà en comprovar que passem un espai de temps amb una o més persones i ens permetrà conèixer si algú ha estat infectat.
A més, aquest dilluns les dues companyies ja han realitzat una demostració, que ha inclòs com seran les notificacions que es rebran a l'haver estat exposat a virus.
Com funciona el sistema de detecció?
Al llarg de la trobada que realitzem amb persones, els telèfons intercanviaran una clau que anirà canviant automàticament cada 14 dies, de manera que cobriria tots o gairebé tots els períodes d'incubació. D'aquesta manera, si algú confirma a través d'una aplicació que ha estat registrat com a positiu en coronavirus, s'enviarà un avís a totes aquelles persones amb les quals ha estat en contacte. En tot cas, els desenvolupadors han explicat que les dades no es compartiran amb empreses, sinó amb les autoritats sanitàries.
Les aplicacions per a aquest objectiu han de ser creades per o per «una autoritat de salut pública de govern» i han detallat que la seva finalitat és per cobrir la informació sobre el coronavirus. Així, quan una persona marqui que ha donat positiu, haurà d'introduir un codi de test únic al costat d'una data perquè d'aquesta manera s'eviti reportar falsos positius.
Mesures per evitar un duplicat o un fals positiu
Un dels aspectes més importants en què han volgut tenir molt de compte és el de la privacitat de les nostres dades. Els creadors asseguren que per rebre aquestes notificacions i poder utilitzar el sistema, l'usuari haurà de donar el seu consentiment abans de començar a utilitzar l'aplicació. Han afegit que, de la mateixa manera que es podrà activar, també podrem desactivar des del menú de 'Configuració'.
Detallen que aquest sistema només ha de recopilar «la quantitat mínima de dades necessària i només poden usar aquestes dades amb aquesta finalitat» -el coronavirus -, sobre els quals no estarà permesa la «publicitat dirigida». Tampoc permetran que es recullin dades de geolocalització.
Al principi, l'aplicació només serà destinada a cada país de manera individual però han deixat clar que si algun país desitja utilitzar-la en l'àmbit regional no hi haurà cap problema.