Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'algunes oliveres arrencades preparades per endur-se-les en una finca de la zona de les Codines d'Ulldecona, el 2 de març del 2020

Una nova arrencada d'oliveres monumentals a Ulldecona evidencia que la llei de protecció és insuficient

Salvem lo Montsià insisteix que cal ampliar la protecció als arbres de 2 metres o més de tronc

Pla general d'algunes oliveres arrencades preparades per endur-se-les en una finca de la zona de les Codines d'Ulldecona, el 2 de març del 2020
Denuncien que la Llei de Protecció de les Oliveres Monumentals és insuficient | acn

Fa només uns dies, grups ecologistes exigien que la futura llei de protecció de les oliveres monumentals empari i preservi tots els exemplars que tenen un perímetres de tronc de 2 metres o més —mesurat a 1,3 metres d'alçada—. Advertien que només d'aquesta manera es pot frenar l'espoli i aquest dilluns ho evidenciaven a la partida de les Codines, on estan arrencant i prenent oliveres amb aquestes característiques. El primer redactat de la normativa, que s'ha de debatre les pròximes setmanes al Parlament, només salvaguarda els arbres de 3,5 metres de perímetre —els que es consideren oliveres mil·lenàries—. Demanen esmenar-ho com també la possibilitat de reagrupar exemplars dins una mateixa finca.

Aquest dilluns a la tarda, a la finca de les Codines, a la falda de la serra del Montsià, a Ulldecona, les màquines ja havien fet bona part de la feina i faltaven molts exemplars d'oliveres monumentals que s'han arrencat per endur-se-les i vendre-les. La plataforma Salvem lo Montsià ha denunciat aquesta nova «arrencada exprés» per evidenciar l'espoli que se segueix fent al territori per la falta d'una moratòria que ho impedeixi mentre es redacta la llei de protecció arbraria al Parlament de Catalunya. Però també han posat l'accent en els criteris que, de moment, no contempla el redactat d'aquesta normativa i que deixa desemparades el tipus d'oliveres que s'estan arrancant en aquesta finca.

Pla general de la finca de les Codines d'Ulldecona amb terres remogudes i oliveres arrencades preparades per endur-se-les, l'1 de març del 2020
Denuncien una nova «arrencada exprés» d'oliveres al Montsià | ACN

Els arbres monumentals de les Codines no serien considerades oliveres mil·lenàries perquè tenen menys de 3,5 metres de perímetre de tronc. La proposició de llei de protecció d'Oliveres i Oliverars Monumentals de Catalunya no preveu salvaguardar les que no encaixin amb aquests paràmetres i es demana que en el debat al Parlament es rebaixin per preservar les oliveres amb troncs d'entre 2 i 3,5 metres, que són la majoria de les que s'han venut i arrencat els últims anys.

En una acció de protesta, amb unes quinze persones participants, Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC han penjat cartells on es llegia «Perill!!! Olivera sense protecció! Este arbre podrà ser arrancat si la llei només protegeix a partir de 3,5 metres de perímetre». «Si la llei només protegeixen les oliveres mil·lenàries, l'espoli legal seguirà viu», ha advertit Jordi Montforte, portaveu de Salvem lo Montsià. «Seguirem veient arrencades, camions carregats en oliveres monumentals. No són les més grans però són monuments vius, patrimoni natural que mereix ser conservat perquè són part de la nostra història i el nostre paisatge», ha afegit.

Els ecologistes demanen, a més a més, que com fa la llei valenciana —del 2006— es prohibeixi el reagrupament d'oliveres a les finques. En tenen també un exemple recent, dut a terme per la cimentera Cemex per extreure argiles i terres en finques de la zona de la Ferradura. «Veiem que a les oliveres reagrupades se'ls talla els cimals, les branques i les arrels i queden perjudicades per sempre. Algunes moriran però les que sobrevisquin tampoc tornaran a ser mai més com eren», ha explicat Montforte. «El que s'ha de fer és donar suport a la pagesia, donar ajuts i que es paguin els preus justos perquè els propietaris no hagin de fer reagrupaments per fer plantacions intensives i mecanitzades», ha demanat el portaveu del Salvem lo Montsià.