Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa

La nova eina per saber al moment quines restriccions hi ha a la teva ciutat

Fàcil i ràpid, amb el teu codi postal pots saber quines restriccions s'han aplicat en la teva zona

Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa
La nova eina per saber quines restriccions hi ha a la teva ciutat | cedida

Uns estudiants universitaris de la Universitat Politècnica de València (UPV) han creat 'QueCovid.es', una pàgina web que permet als ciutadans conèixer totes les restriccions sanitàries que hi ha a la seva zona únicament introduint el codi postal. Segons expliquen els creadors, el web es va crear perquè es van adonar que molts ciutadans estaven perduts amb la gran quantitat de restriccions i diferències que hi ha en cada territori. 

A Espanya hi ha 19 normatives diferents

El passat 25 d'octubre, el Govern va decretar un nou estat d'alarma que va ser prorrogat posteriorment al Congrés dels Diputats, allargant la seva durada fins al maig de 2021, encara que amb la possibilitat de revisió al març.

Aquest nou estat d'alarma, a diferència de l'anterior, entrega el poder als presidents autonòmics per tal que prenguin la decisió que creuen més adient per al seu territori en funció de l'avanç del coronavirus, però, de nou, no estableix unes restriccions mínimes i obligatòries per a cada nivell d'alerta, que actualment oscil·la entre el 0 i el 4, i pràcticament tot el país està ara en el 4.

Aquest fet ha propiciat que, en la pràctica, se segueix donant el que molts consideren un problema en la gestió de la pandèmia des que va acabar el primer estat d'alarma, el 21 de juny, i les comunitats autònomes van recuperar totes les seves competències: cada regió segueix el seu propi pla.

Cm molts han denunciat en les últimes hores, a Espanya hi ha 19 normatives diferents sobre la pandèmia, i això genera un desconcert en molts ciutadans, que no acaben de tenir clar quines limitacions s'apliquen al seu lloc de residència.

Per aquesta raó, els creadors de 'QueCovid.es' van considerar essencial que els ciutadans tinguin una eina de fàcil accés que els permeti conèixer ràpidament i clarament les mesures a seguir segons el seu lloc de residència, i aquesta nova pàgina web compleix, amb escreix, amb la seva comesa.

Com funciona 'QuéCovid.es?

El seu funcionament és molt senzill i intuïtiu, de manera que qualsevol persona amb accés a internet pot utilitzar-lo sense por a equivocar-se. Un cop dins el portal web, l'usuari troba ràpidament una casella en la qual se li demana que introdueixi el seu codi postal i li doni al botó 'Cerca restriccions'. En qüestió de segons la pàgina informa de totes les normes vigents en aquest territori.

La pàgina web t'ofereix una llista resumida de totes les restriccions. Per conèixer més informació, només ha de pressionar sobre la restricció que vulguis conèixer. Així, per exemple, si s'introdueix un dels codis postals de Saragossa, el web ofereix una llista on s'estableix quines restriccions s'apliquen només a la ciutat i quines restriccions s'apliquen a tota la comunitat aragonesa.

Si l'usuari vol conèixer més informació sobre el 'toc de queda', tan sols cal que entri a la casella 'Restringida la mobilitat nocturna', i la pàgina web li facilitarà tot l'horari en què s'aplica aquesta norma. També es poden consultar els aforaments permesos en restaurants, instal·lacions esportives o centres comercials, o si la zona està confinada perimetralment o no.

El procés a seguir és el mateix en totes les ocasions: introduir el codi postal i navegar per la llista de restriccions que la pàgina web ofereix. A més, la pàgina s'actualitza a mesura que els diferents governs les van anunciant i aplicant, pel que no queda desactualitzada. I, davant el dubte, 'QueCovid.es' marca la data exacta en què es revisa la informació per a cada comunitat.

A més, també facilita les dades epidemiològiques de la zona i fa una comparativa de dies - facilita les dades de l'última data disponible i la de dues setmanes anteriors-, així l'usuari pot entendre per què aquestes restriccions són necessàries.

Seguint l'exemple de Saragossa, per exemple, el web mostra com fa dues setmanes, el 27 d'octubre, es van registrar 1.041 nous casos de covid-19 en tot Aragó, mentre que en les dades del 9 de novembre, aquesta xifra és més del doble: 2.182, segons les dades de John Hopkins University.