Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una infermera en un hospital

Lidia, l'altra espanyola morta sense hora al metge: «Li van dir que eren nervis»

El seu metge de capçalera no li va donar una cita presencial malgrat la gravetat dels seus símptomes

Imatge d'arxiu d'una infermera en un hospital
Una altra persona ha mort per càncer després de no ser atesa al seu centre de salut | Catalunya Diari

La crisi del coronavirus ha provocat un caos sanitari amb greus efectes col·laterals. Els serveis hospitalaris s'han centrat en la pandèmia i moltes persones amb altres patologies han vist com les seves consultes i intervencions s'han posposat arran del virus.

És el cas de Lídia Baiona, una dona de Burgos que va morir el passat 27 de juliol als 53 anys. El seu estat de salut era paupèrrim des de principis de març, quan la dona va començar a manifestar símptomes com a vòmits, diarrees, orina marró i pèrdua dràstica de pes durant mesos.

Una burgalesa mor al juliol després de no haver estat atesa per la pandèmia

Amb l'esclat de la pandèmia i la implantació de nous protocols d'atenció, Lidia Baiona va ser incapaç d'aconseguir una cita presencial en el seu ambulatori durant mesos.

«El seu metge de capçalera li va dir per telèfon fins a quatre vegades que era gastroenteritis o nervis. No li va donar ni la baixa. No em puc creure encara que la doctora no volgués veure-la amb aquests símptomes» es lamenta la seva germana Fátima segons recull el diari 'Nius'.

Al principi de la desescalada, quan ja van poder veure's, Fátima va ser conscient del greu estat de salut de la seva germana. «Vaig veure la mort en els seus ulls. Ara em sento culpable. No sé com no la vaig agafar i la vaig portar a urgències a la força. Però ella es negava, per por de contagiar-se del coronavirus o contagiar ella, perquè pensàvem que podria ser un positiu» assegura la germana de la morta.

«Som persones, no números», es lamenta la germana de la víctima

Finalment, la família va aconseguir cita per a una analítica a principis de juny però per a llavors ja era massa tarda.

A la burgalesa li van diagnosticar dos tumors cancerosos (un en els ovaris i un altre en els conductes biliars) que li van ser extirpats sense èxit. Després de l'operació, Lídia Baiona va morir a conseqüència d'una fallada multiorgànica.

«Va deixar l'UCI per a passar a planta pocs dies després de l'operació, per a poder deixar lloc per a atendre'ls. Sé que aquesta malaltia és molt complicada, però no es pot deixar morir als malalts de càncer per la pandèmia. No me la retornaran, però vull que s'adonin que som persones, no números» afirma Fátima.

Es calcula que s'han deixat de detectar un 20%-25% de casos de càncer durant la pandèmia

I és que el cas de la seva germana no és una cosa aïllada. Recentment vam conèixer el cas d'una altra dona burgalesa que va morir per un càncer de còlon sense poder aconseguir cita.

La Societat Espanyola d'Oncologia (SEOM) ja calcula que s'han deixat de detectar un 20%-25% de casos de càncer durant la pandèmia, uns efectes que encara estan per veure's.

Segons Álvaro Rodríguez-Lescure, president de la SEOM, les conseqüències a mitjà termini de la pandèmia per l'aturada de les consultes i dels programes de detecció precoç es començaran a veure a partir d'ara quan el retard en el diagnòstic porti a donar amb la malaltia en un estat més avançat.