Si reps un correu electrònic sospitós en què se t'acusa d'un delicte greu, elimina-ho immediatament perquè podria tractar-se d'una estafa. Així és, i és que l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI), amb la Guàrdia Civil, ha alertat d'una nova campanya d'extorsió a Espanya.
Aquesta vegada, els estafadors es fan passar per les autoritats de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per treure als usuaris les seves dades personals i privades. Però no et preocupis, a continuació t'expliquem en què consisteix un dels últims mètodes que fan servir els ciberdelinqüents.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!
En això consisteix la nova estafa per correu electrònic
Els enganys per internet ja formen part del nostre dia a dia. I és que sembla que els ciberdelinqüents no es cansen de buscar noves víctimes i, els usuaris, hem de caminar sempre amb un ull obert per no caure a les seves trampes.
Com bé sabem, una de les estratègies preferides d'aquests grups delictius és suplantar la identitat d'empreses, entitats i organismes oficials. I ara, en aquesta ocasió, ha tocat a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FFCCSE).
Concretament, els estafadors envien un correu electrònic a les seves víctimes inculpant-les de diversos delictes, entre ells, haver visitat llocs web de pornografia infantil. El 'mail' inclou un arxiu adjunt, on apareixen els logotips oficials de la Policia Nacional, el Ministeri de l'Interior, l'Europol i la Interpol. S'hi detallen els motius d'acusació, suposadament signats per les autoritats pertinents.
No facis això: podries caure al parany dels estafadors
En el mateix document adjunt, se li notifica al presumpte acusat que té un termini de 24 o 72 hores per enviar les dades sol·licitades per a la justificació dels suposats delictes. Si no és així, es procedirà a exercir càrrecs penals.
No obstant això, no n'has de fer cas, ja que tot forma part de l'estratègia dels ciberdelinqüents per aconseguir les dades privades de les seves víctimes. Recentment, la Guàrdia Civil compartia aquesta mateixa informació a través de les xarxes socials.
He estat víctima d'aquesta estafa, què he de fer?
De vegades, caure en aquestes estafes és més fàcil del que creiem. La solució més fàcil és ignorar el correu i eliminar-lo directament. Tot i això, davant dels missatges d'urgència, extorsió i alerta solem actuar amb impulsivitat i, això, els ciberdelinqüents ho saben bé. Per això, l'OSI ha volgut compartir una sèrie de recomanacions que poden ser molt útils en cas de ser víctima d'aquesta estafa:
1. Recopila evidències
En cas d'haver enviat les dades sol·licitades per part del ciberdelinqüent, el primer que cal fer és guardar totes les proves del frau. De la mateixa manera, s'ha de tallar de soca-arrel la comunicació amb l'estafador: no proporcionar-li més informació que pugui demanar.
2. Denuncia
El pas següent, segons l'OSI, és denunciar el frau. En aquest sentit, s'ha d'anar a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per alertar de l'estafa. Així, pot aportar-se informació d'interès, com ara l'adreça de correu, el missatge i els documents.
3. Cerca informació
Durant els propers mesos, s'ha d'assegurar que no s'han fet públiques les dades privades que s'hagin facilitat als ciberdelinqüents. Per fer-ho, es pot fer una cerca als principals portals d'internet (pàgines web, cercadors, xarxes socials...).
Tal com detalla l'OSI, en cas de trobar aquesta informació a la xarxa, es pot demanar l'eliminació exercint el «dret a l'oblit». Tots els passos a seguir es troben a la pàgina web de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.