Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la granja de galls dindis d'Arbeca

Un positiu de grip aviària a Catalunya obliga a sacrificar l'aviram en un radi de 3 km

Ja s'ha hagut de sacrificar l'aviram que hi havia en un radi de 3 quilòmetres

Avui, 10 de febrer, s'ha detectat un nou cas de grip aviària a Arbeca, municipi situat a la comarca de les Garrigues. Concretament, el brot ha tingut lloc en una granja d'indiots que ja ha provocat el sacrifici de totes les aus que hi havia al voltant de les explotacions d'aquesta granja. En total, s'ha hagut d'eliminar l'aviram que ocupava un radi de 3 quilòmetres respecte a la granja infectada.

De moment, el cas està sent investigat pel Departament d'Acció Climàtica. D'aquí a unes hores, es rebrà una resposta del Ministeri de Sanitat que confirmarà o desmentirà el brot. La primers anàlisi, segons Acció Climàtica, ha donat positiu. Ara caldrà esperar la resposta de la contraanàlisi del ministeri. De totes maneres, el Departament d'Acció Climàtica ja ha pres mesures i ha decidit sacrificar l'aviram situat en un radi de 3 quilòmetres.

Cal recordar que la grip aviària és molt perillosa. Es tracta d'una malaltia infecciosa causada per un virus que es contagia molt ràpidament i que afecta principalment les aus, siguin silvestres, de consum o de companyia. Normalment, no afecta les persones, però cal tenir en compte que molts consumim carn d'aus. Per tant, una malaltia com aquesta podria tenir conseqüències negatives per al sector avícola i per als consumidors, que podríem patir escassetat si el virus s'estén. De totes maneres, el Departament d'Acció Climàtica ja ha avisat que «no hi ha risc de salut per a les persones» i que es tracta d'una «malaltia ramadera». Per tant, no ens hem d'alarmar.

Com a mesura preventiva, s'ha decidit també que es restringirà el moviment de les aus. Els animals podran sortir de la granja, però no hi podran tornar a entrar. Tot plegat, però, resulta una situació delicada perquè hi ha moltes més granges avícoles a prop.

No és la primera vegada que passa

L'any 2017 ja hi va haver un altre brot a Girona. En aquest cas la infectada va ser una granja d'ànecs i se'n van haver de sacrificar 17.300. D'altra banda, igual que en aquest cas, també es va haver de restringir el moviment de sis granges d'aus que hi havia en un radi de 3 quilòmetres.

Paral·lelament, fa un any, al Segrià, també es va confirmar la mort de 5 aus salvatges a causa de la grip aviària. Van ser 4 cignes i una cigonya, però el brot no es va estendre més, afortunadament. 

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP:Clica aquí per rebre GRATIS totes les notícies de TV3 al WhatsApp!