La Seguretat Social ha alertat recentment sobre una nova estafa telefònica. Aquesta fa servir la Covid-19 com a pretext per enganyar les persones. El problema és que cada cop són més els que estan caient.
En aquest cas, els estafadors es fan passar per funcionaris de l'organisme i ofereixen suposades ajudes als que van patir la malaltia. Aquest frau, que ha començat a circular novament, busca aprofitar la preocupació que encara envolta la Covid-19 per cometre actes il·lícits.
Aquesta és la nova estafa sobre la qual avisa la Seguretat Social
Des de la Tresoreria General de la Seguretat Social avisen que no estan oferint cap mena d'ajut als que van passar la Covid-19. Els delinqüents estan fent estafes telefòniques amb l'objectiu d'enganyar els usuaris.
Com adverteixen des del seu compte de X: "Si la Tresoreria et truca per donar-te un ajut per haver passat la COVID: DESCONFIA". A més, asseguren que els estafadors poden tenir diferents dades personals de les víctimes.
Alguns són el nom complet, el DNI i fins i tot els últims números del compte bancari. Aquesta informació, per descomptat, l'aconsegueixen de forma fraudulenta, per la qual cosa mai no cal confiar en aquestes trucades.
D'altra banda, també avisen que, en lloc d'una trucada, l'estafa pot arribar via SMS. En aquest cas, el més recomanable és esborrar-ho immediatament.
Consells per evitar caure en aquesta estafa i en altres de similars
Per protegir-te d'aquesta mena d'estafes telefòniques relacionades amb la Covid-19 i la Seguretat Social, és important seguir alguns consells clau:
- Desconfia de trucades no sol·licitades: si no esperes una trucada de la Seguretat Social, desconfia si et contacten per telèfon.
- No comparteixis informació personal: mai comparteixis el teu número de compte bancari, número de la Seguretat Social o altres dades sensibles per telèfon.
- Verifica l'autenticitat de la trucada: si reps una trucada sospitosa, penja i contacta amb la Seguretat Social a través dels canals oficials per verificar si la comunicació és legítima.
- No cedeixis davant la pressió: els estafadors solen pressionar perquè actuïs ràpidament. Mantingues la calma i analitza la situació abans de prendre decisions.
- Informa les autoritats: si sospites que has estat víctima d'una estafa, és fonamental que informes les autoritats i la Seguretat Social perquè puguin prendre mesures.