Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El candidat d'Unides Podem a Madrid, Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu

La nova feina que podria tenir Pablo Iglesias si deixa la política en breu

Segons 'ABC', el líder d'Unides Podem ja fa setmanes que estudia aquesta opció

Demà la Comunitat de Madrid posa punt final a la campanya electoral dels comicis autonòmics. Després d'una moció de censura a Múrcia entre el soci minoritari del PP al govern, Ciutadans, i el principal partit de l'oposició, el PSOE, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va témer que passés el mateix a Madrid i va actuar amb molta rapidesa i contundència. En qüestió d'hores, Ayuso va comunicar a Ciutadans que se'ls expulsava del govern autonòmic i va convocar eleccions per al 4 de maig.

Un objectiu electoral molt difícil de complir

L'episodi va tenir lloc el 10 de març i cinc dies més tard esclatava una altra 'bomba' política a Espanya: el llavors vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, anunciava que dimitia per a presentar-se com a candidat a les eleccions a la Comunitat de Madrid. La notícia va ser d'allò més sorprenent i va deixar tot el país bocabadat. L'objectiu d'Iglesias era molt clar i ell mateix el va verbalitzar al vídeo en què anunciava que havia dimitit com a vicepresident del Govern: presidir la Comunitat de Madrid, liderant electoralment el bloc progressista, superant Más Madrid i el PSOE.

El full de ruta d'Unides Podem consistia a aniquilar electoralment Más Madrid, que estrena Mónica García com a candidata, i jugar-se el lideratge de l'esquerra amb el PSOE. Però res més lluny de la realitat: tots els pronòstics publicats fins dimecres passat —era l'últim dia en què, legalment, es podien publicar enquestes— deixaven Pablo Iglesias molt lluny d'aconseguir el seu objectiu i estimaven que amb prou feines remuntarà lleugerament el resultat que el 2019 va aconseguir Isa Serra al capdavant d'Unides Podem. Iglesias sembla que està condemnat a fracassar.

Desembarcament a la televisió?

I arran d'això, ja es comença a especular sobre el futur de Pablo Iglesias. Si Unides Podem fos la cinquena força a l'Assemblea de Madrid, Iglesias assumiria el seu escó o, com aventura Isabel Díaz Ayuso, renunciaria i es retiraria per sempre de la política? El diari 'ABC' aquest divendres especulava cap a aquesta segona opció i avançava que Pablo Iglesias es prepara per abandonar la política.

Segons el rotatiu, Iglesias estudia la possibilitat de liderar un projecte audiovisual amb l'empresari i propietari de Mediapro, Jaume Roures. 'ABC' informa que el líder d'Unides Podem busca allotjament al «periodisme crític» i ja ha iniciat els primers contactes per analitzar com podria estructurar el seu projecte.

Suports des d'Hispanoamèrica

En un altre ordre de coses, però encara amb relació a la formació lila, Rafael Correa, expresident de l'Equador, Fernando Lugo, expresident de Paraguai, Manuel Zelaya, expresident d'Hondures, Gustavo Petro, líder de l'oposició a Colòmbia, Daniel Jadue, candidat a la Presidència de Xile, així com Sebastián Hagobian, president de COPPPAL Juvenil i membre de la comissió d'afers internacionals del Front Ampli d'Uruguai, demanen als seus compatriotes que viuen a la Comunitat de Madrid que el 4 de maig votin per Pablo Iglesias.

Ho han fet mitjançant vídeos en què demanen a les comunitats de migrants llatinoamericans que viuen a Madrid que donin suport a Unides Podem a les eleccions del 4-M. Altres figures molt rellevants de l'esquerra llatinoamericana també s'han pronunciat en aquest sentit, asseguren des d'Unides Podem. De moment, en breus vídeos individuals, Rafael Correa es refereix a Iglesias com a «gran amic» i «home solidari, especialment amb la nostra Amèrica, que defensarà els drets dels treballadors, la sanitat, l'educació i el dret a un habitatge digne».