La fórmula per tallar els rebrots que triomfa a la Xina i que hauria de copiar Espanya

El govern xinès ha aconseguit evitar la segona onada amb un sofisticat mètode de vigilància i control

Persones passejant amb mascaretes pels carrers de la Xina
Pequín ha pogut seguir funcionant gràcies a un sistema especial | CatalunyaDiari

Espanya segueix en suspens pels 67 rebrots actius confirmats per Sanitat que corroboren l'avanç imparable del Coronavirus després de la suspensió de l'estat d'alarma. Tot i que el món està en alerta, no tot són males notícies, sinó que també arriben exemples esperançadors com el de la Xina, que assenyala el camí per evitar la segona onada amb un mètode nou.

L'èxit de la fórmula xinesa té rellevància perquè ha aconseguit contenir el rebrot que va sorgir a Pequín el passat 11 de juny. Després de la quarantena total que en la primera onada va causar una greu crisi econòmica, les autoritats xineses es van proposar aturar el nou brot amb altres mecanismes i ho han aconseguit.

Al país xinès ja s'han confinat un nombre il·limitat de residències i s'han fet proves massives a 11 milions d'habitants de la capital. El resultat: un descens sobtat del nombre de positius i l'absència de contagis en els últims tres dies.

El país es va veure sacsejat per l'augment dels contagis al voltant del mercat de Xinfadi en un moment en què les restriccions s'havien anat relaxant. Milers de persones van ser posades en quarantena i es van prohibir els viatges dels residents en aquestes zones de risc.

No obstant això, per a controlar la situació es va decidir realitzar un control precís cas per cas, i es van evitar dures restriccions a la totalitat de la població. Alguns establiments propers al mercat van tancar temporalment, però d'altres, inclosos supermercats, es van mantenir oberts. Es va decretar la quarantena per a zones residencials molt concretes. Tot i això, el conjunt de la ciutat de Pequín es va mantenir desconfinada, i amb alguns casos aïllats l'economia ha pogut seguir funcionant. El confinament selectiu ha anat acompanyat a més d'una estratègia molt sofisticada.

Porta a porta

La clau del nou mètode xinès és el rastreig i l'aïllament de casos potencialment exposats a virus. Això s'ha fet amb voluntaris porta a porta preguntant a la gent si han pogut estar en contacte amb la Covid-19.

El control ha estat exhaustiu i ha arribat a obligar algunes persones a fer-se la prova perquè les càmeres havien mostrat que el seu cotxe havia estat a prop del mercat. Es tracta d'estrictes mesures que permeten al govern impedir el confinament total i castigar encara més la seva economia.

El govern es mostra molt satisfet amb aquestes noves mesures i els seus resultats, i després de les últimes dades, ja ha avançat que és improbable que es torni a les anteriors mesures si no hi ha un rebrot més seriós.


Comentaris

envia el comentari