Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'una persona traient diners d'un caixer automàtic

Una nova llei a Espanya canvia des de ja la quantitat màxima per pagar en efectiu

El Congrés dels Diputats ha aprovat una nova llei amb l'objectiu de mitigar el frau fiscal

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres, 30 de juny, la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal. La nova norma entrarà en vigor en els pròxims dies o setmanes, l'endemà de la seva publicació al BOE.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La nova llei contra el frau fiscal limita els pagaments en efectiu a 1.000 euros

L'objectiu de la nova llei és mitigar el frau fiscal en el nostre país i intentar reduir els efectes nocius que té sobre l'economia. Així doncs, s'ha decidit fixar una quantitat màxima per pagar en efectiu.

Fins ara es permetia pagar en efectiu fins a 2.500 euros, però aquesta xifra quedarà limitada a 1.000 euros. Però aquesta no és l'única limitació de la nova llei: també disminueix de 15.000 a 10.000 euros el pagament en metàl·lic de particulars amb domicili fiscal fora d'Espanya. Amb aquesta mesura, el nostre país fa cas omís a l'advertència que va fer el Banc Central Europeu (BCE) l'any 2019.

La institució bancària continental veu una «possible repercussió adversa» en els pagaments en efectiu d'aquesta mesura, que considera «desproporcionada». De fet, l'any 2019 va demanar que el govern frenés la seva posada en marxa pel «risc» que pot suposar per a l'euro.

«Aquesta limitació dificulta la liquidació d'operacions legítimes fent servir l'efectiu com a mitjà de pagament, de manera que posa en perill el concepte de curs legal», va afirmar el BCE.

Les altres mesures de la nova llei 

D'altra banda, la nova llei contra el frau fiscal inclou altres novetats importants més enllà de la limitació del pagament en efectiu. Una d'elles és la suspensió dels canvis en l'impost de matriculació fins que finalitzi l'any. 

El mes de gener es va aplicar una nova tarifa amb un ajust d'emissions que suposava un augment del rebut. Amb l'entrada en vigor de la nova llei, aquest augment quedarà suspès, de manera que es pagarà el mateix que l'any 2020.

També s'inclou la prohibició d'imposar períodes d'amnistia fiscal. Cal recordar que l'última va ser impulsada el 2012 pel ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro. Hisenda va recaptar 1.700 milions d'euros dels més de 40.000 milions que es van regularitzar a casa nostra.

Més novetats: el llindar per aparèixer a la llista de morosos que publica Hisenda serà de 600.000 euros. Fins aquest moment, tan sols apareixien els que deuen, com a mínim, 1 milió d'euros

També es reforça el control sobre les monedes digitals. Tenint en compte el model 720, els usuaris d'aquestes monedes virtuals hauran d'informar sobre els saldos i els seus comptes en propietat.

Aquesta nova norma inclou els comptes nacionals i els internacionals, i també serà obligatori declarar les operacions d'adquisició, transmissió, cobraments, pagaments, permuta i transferència.

En definitiva, la nova llei comporta una sèrie de novetats que tots els contribuents haurem de tenir en compte.