Una infermera, de cara, rep un pacient en una carpa per realitzar una prova PCR

Nou 'sorpasso' de la Covid-19 just després de Sant Joan: 5.206 nous casos a Catalunya

Hi ha 15 ingressats més (473), 10 crítics menys a l'UCI (119) i s'han notificat tres morts

El Departament de Salut ha declarat 5.067 nous casos de covid-19 confirmats per PCR o TA en les darreres 24 hores. Quelcom que situa el total des de l'inici de la pandèmia en 656.375.

S'han declarat tres morts més i el total des de l'inici de la pandèmia és de 22.268, segons el darrer balanç de la conselleria. En paral·lel, els pacients ingressats a planta són 473, 15 més que dimecres, però hi ha 10 crítics menys a l'UCI (119).

Pel que fa a la velocitat de propagació, l'Rt, continua a l'alça i puja dotze centèsimes, fins a l'1,54. El risc de rebrot s'incrementa en 35 punts i se situa en 199. La incidència acumulada a 14 dies també puja i passa de 119,13 a 132,55. El 6,95% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

Es doblen els casos de Covid-19

El grup d'investigadors BIOCOMSC, de la UPC, ha alertat aquest dijous que l'Rt de la setmana passada va estar entre 3 i 4, doblant els casos cada tres dies. Així, una persona va contagiar de mitjana entre tres i quatre persones més, la majoria joves.

La dada de dimecres, continuen, superarà les anteriors. Així les coses, els investigadors han subratllat que els efectes no es poden veure en els hospitals ara, i caldrà esperar una o dues setmanes per comprovar-los.

De moment, diuen, hi ha pujades molt lleus en planta. En el cas de les UCI, caldrà veure el nivell de protecció que oferiran les vacunes.

«Una mica tard» per aturar l'increment de casos

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que s'arriba «una mica tard» per aturar «en sec» l'increment de casos de covid. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afegit que el més important és vacunar i que tot el que es faci ara pot començar a donar més tranquil·litat en un termini d'entre tres i quatre setmanes.

Ha afirmat que no s'està davant d'una cinquena onada però no ha descartat que pugui arribar. Ha previst que els casos seguiran creixent «uns dies o setmanes» per la inèrcia dels darrers dies i ha insistit que el fre a aquest increment és la vacunació.

Ha reconegut que a tothom li hagués agradat «anar més ràpid» amb la vacunació però ha apuntat que tot depenia de la disponibilitat de vacunes.