Imatge del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en primer pla.

La nova mesura del Govern espanyol: el preu del gas patirà un sorprenent canvi

A la majoria de països europeus, la factura del gas creix exponencialment

Si arribar a final de mes abans requeria un esforç titànic, els pronòstics econòmics d'aquesta tardor i d'aquest hivern disten molt de ser favorables. Tenint en compte la situació actual, predominada pels conflictes polítics a Ucraïna i la derivada inflació, el Govern s'ha vist obligat a prendre una decisió. Reclamada pel PP des d'abril, és ara quan Pedro Sánchez ha decidit apostar per una mesura que permetrà un descans a la butxaca de tota la ciutadania espanyola.

La sorprenent reducció de l'IVA per part del Govern

Amb intenció d'atenuar les altes despeses que comporta la imminent arribada de l'hivern, el Govern ha pres una decisió molt esperada. L'Executiu ha apostat per una disminució pel que fa a l'IVA establert per al gas.

Mentre abans es mantenia al 21 %, a partir d'ara, l'IVA no superarà el 5 %. Tal com declarava el president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha pres aquesta decisió tenint en compte la situació de milions d'espanyols, ja que s'ha decidit a favor de «rebaixes fiscals selectives en benefici de la classe mitjana treballadora».

Per això, s'ha apostat per la Directiva (UE) 2022/542 del Consell de 5 d'abril de 2022, una disposició normativa que avala la possibilitat de reduir l'IVA de forma independent a l'òrgan executiu de la UE, la Comissió Europea.

Pedro Sánchez en una roda de premsa
Pedro Sánchez advoca per una disminució de l'IVA. | Europa Press

Tot i això, cal destacar que aquesta mesura ja havia estat estudiada i traslladada per Alberto Núñez Feijóo, l'actual president del Partit Popular (PP). A l'abril, el representant de l'oposició ja va fer arribar a l'actual president un pla econòmic on s'estudiava la possibilitat de reduir l'IVA del gas i l'electricitat, sempre respectant la quantitat mínima exigida per la Unió Europea.

Quan s'implementarà aquesta mesura?

Desitjada per molta gent, aquesta mesura no entrarà en vigor fins a l'octubre. Així mateix, s'ha assenyalat el mes de desembre com a data límit. Tanmateix, el president ha volgut deixar clar que, en cas de ser necessari, aquesta mesura es prolongaria. Aquesta decisió, encara en l'aire, dependrà de l'evolució que pateixin els preus i la inflació provocada per la guerra a Ucraïna.

La posició actual del PP sobre la situació energètica

Encara que la decisió hagi estat presa de bon gust per la major part de la població i els polítics populars, aquests darrers no han pogut evitar aprofitar la decisió per ironitzar-ne sobre el tema.

El primer dard ha estat per part de Feijóo: «Per a alguna cosa ha servit que demanéssim la compareixença de @sanchezcastejon al Senat. Continua assumint amb comptagotes algunes mesures del PP després de criticar-les. Hauria de fer-ho com més aviat millor i de forma decidida: arriba tard sempre per ajudar els espanyols», indicava al seu compte de Twitter.

Pel que sembla, els del PP no acaben d'aprovar que el president del Govern hagi trigat tant a prendre aquesta decisió. Així mateix, han volgut deixar clar quina és la seva posició actual sobre com caldria afrontar la crisi energètica.

El PP aposta per diferents mesures, com ara una auditoria en què es discuteix la despesa pública d'electricitat, per a poder així retallar en despeses. A més, estudien la possibilitat d'impulsar una altra classe d'energies, per exemple la hidroelèctrica, entre altres disposicions.

El Govern aposta per un país responsable amb l'ús de l'energia

Amb intenció de millorar la situació energètica del país, Pedro Sánchez i els seus ministres fa mesos que intenten conscienciar la població sobre l'ús responsable del gas i l'electricitat.

Sumit en la preocupació per un futur desconcertant, el Govern fa una temporada que prepara un Pla de Contingència en què es recullen mesures per desenvolupar el màxim estalvi possible. Per això, s'estan replantejant decisions diferents, entre les quals hi ha l'autoconsum o l'ús de renovables. De tota manera, de moment auguren que, malgrat la possibilitat d'un llarg i dur hivern, no contemplen un escenari en què Espanya es vegi privada de gas o petroli.

▶️ El vídeo de la setmana