Tots hem sentit parlar dels diferents beneficis que no aporta el consum de llevat de cervesa i de la cervesa sense alcohol. Però no sabem realment quins són ni per què succeeixen. A continuació us detallarem les propietats beneficioses per a la nostra salut, que podem adquirir tant per la salut del nostre organisme com per mantenir un cabell i una pell brillants.
Beneficis del llevat de cervesa
Els investigadors han demostrat en diversos estudis realitzats recentment que el consum de llevat de cervesa aporta una gran quantitat de beneficis per al nostre organisme, com la prevenció de diarrea, ajuda la digestió i millora el sistema immunitari.
A més a més, cada cullerada de llevat de cervesa ens aporta vitamines, minerals, proteïnes i fibra, cosa per la qual constitueix una manera senzilla de complementar la nostra dieta amb els nutrients necessaris.
Tot seguit, us explicarem més detalladament els beneficis del consum del llevat de cervesa.
1. Millora el sucre en sang
Afegint algunes cullerades de llevat de cervesa a la dieta, ens ajudarà a equilibrar i reduir els nivells de sucre en sang. Als estudis realitzats amb persones que pateixen diabetis, s’ha descobert que amb el llevat de cervesa es disminueix significativament els nivells de sucre en sang i es millorava la sensibilitat a la insulina, permetent que aquesta funcioni de manera més efectiva i evita que els nivells de sucre en sang augmentin.
Una altra de les raons que el llevat de cervesa faci millorar els nivells de sucre en persones amb diabetis pot ser perquè contengui fibra, que pot ajudar a disminuir l’absorció de sucre en sang i mantenir els nivells constants.
2. Augmenta la immunitat
Algunes investigacions han demostrat que el llevat de cervesa pot tenir propietats per millorar el sistema immunitari. A més a més, conté grans quantitats de seleni, un mineral amb potents poders antioxidants que poden millorar el sistema immunitari.
Amb tan sols dues cullerades de llevat ja satisfem el 90% de les nostres necessitats de seleni, ajudant-nos quan tenim refredats, infeccions respiratòries o altres situacions que tinguem sota el nostre sistema immune.
3. Millora la salut dels nostres ulls
El llevat de cervesa és ric en vitamines que ens ajuden a mantenir sans els nostres ulls. Afegir-la a la nostra dieta millora les necessitats de tiamina, associada a les afeccions oculars com el glaucoma, que pot provocar visió borrosa o fins i tot la mateixa pèrdua de la visió.
A més a més, també ens subministra una gran quantitat de riboflavina, una altra vitamina que s’ha relacionat amb un menor risc de patir problemes de visió. Així mateix, el llevat de cervesa conté antioxidants que ens ajuden a protegir-nos de malalties cròniques, evitant l’acumulació al nostre cos de radicals lliures perjudicials.
4. Prevé les migranyes
El llevat de cervesa és beneficiós per la prevenció i el tractament de les migranyes, gràcies al seu alt contingut de riboflavina. A diversos estudis realitzats amb pacients que pateixen aquest mal, van experimentar una disminució de la freqüència de migranyes i, a més a més, van reduir fins a un 64% el consum de medicaments per als mals de cap.
5. Protegir la salut del cervell
El llevat de cervesa té un alt contingut de vitamines B importants, les quals són essencials per diversos aspectes de la salut. Però són realment importants quan es tracta de la salut del cervell.
Incloure llevat de cervesa com a part d’una dieta saludable pot ajudar a mantenir el nostre cervell ben sa i a prevenir deficiència de vitamines importants com la tiamina, relacionada amb l’Alzheimer i dèficits cognitius, i el folat, vital pel correcte desenvolupament del cervell.
6. Millora la diarrea
Un dels millors remeis naturals més populars per tractar la diarrea és el llevat de cervesa. De fet, existeixen diversos estudis que han demostrat que pot ser efectiva per reduir el risc de diarrea causada pels antibiòtics.
El llevat de cervesa és un tipus de probiòtic que pot contrarestar els efectes negatius causats pels antibiòtics i altres afeccions com la síndrome de l’intestí irritable i la malaltia de Chron.
7. Millora la digestió
Com el llevat de cervesa és un probiòtic i ens ajuda a millorar la composició de la flora intestinal, també millora la nostra salut digestiva. S’ha demostrat que els probiòtics com aquesta mena de llevat poden ajudar en el tractament d’alguns trastorns digestius.
El llevat de cervesa ajuda a reduir el dolor i la gravetat dels símptomes relacionats amb la síndrome de l’intestí irritable. Així mateix, prevé la inflamació del revestiment intestinal i bloqueja l’adherència de patògens perillosos al tracte gastrointestinal.
8. Prevé l’anèmia
Depenent del tipus d’anèmia, el seu desenvolupament es vincula amb la deficiència de determinades vitamines i minerals, com la riboflavina. Aquest mineral pot afectar el metabolisme i l’absorció del ferro i és essencial per prevenir l’anèmia per deficiència de ferro.
S’ha demostrat que ingerir riboflavina ens pot ajudar a reduir el risc de patir anèmia. Amb només dues cullerades de llevat de cervesa proporcionarem el 90% de riboflavina que necessitarem durant tot el dia per ajudar a preveure l’anèmia.
Beneficis de la cervesa sense alcohol
No només el llevat de cervesa ens aporta molts beneficis per la nostra salut, sinó que el consum de cervesa sense alcohol també està associada a afavorir el nostre estat de salut. Alguns d’ells són:
1. Bo per al cor
Un dels beneficis més coneguts del consum de cervesa sense alcohol és que ens ajuda a preveure malalties i afeccions cardíaques. Nombrosos estudis afirmen que redueix la coagulació de la sang i ajuda a la reactivació de plaquetes per enfortir el fluix sanguini.
A més a més, produeix un augment d’antioxidants en la sang i de vitamines B6, que ens ajuda a protegir el cor i a suavitzar l’efecte químic relacionat amb les malalties cardiovasculars.
2. Alleujament de l’estrès
La cervesa sense alcohol és una beguda rica en minerals que presenta una concentració de partícules similars a les de la sang. Això produeix que les partícules siguin absorbides molt més ràpides que altres begudes.
La cervesa sense alcohol conté potassi i que, entre altres coses, equilibra l’adrenalina. Per aquesta raó quan bevem alcohol es redueixen els tremolors dels músculs i alleugera l’estrès.
3. Baixa en calories
Les cerveses sense alcohol poden ser una excel·lent manera de reduir la ingesta de calories, ja que tenen entre 50 i 80 calories per 330 ml, en canvi les cerveses amb alcohol tenen entre 180 i 250 kcal.
Una altra de les propietats que ofereix la cervesa és per la cura del nostre cabell i pell. Gràcies a l’elaboració de mascaretes podem aconseguir tenir un cabell més sa i brillant, evitant el trencament i que es vegi sense vida, així com aconseguir una pell lliure de grans i ben exfoliada.
Beneficis de la cervesa pel cabell
S’ha de tenir en compte que la proteïna que forma el lúpul i la malta de la cervesa ajuda a reparar les cutícules perjudicades del cabell i proporciona nutrició als fol·licles pilosos. Alhora, enforteix el cabell i prevé la pèrdua excessiva de cabell.
També podem aplicar cervesa al cabell en forma de condicionador gràcies al seu elevat contingut en vitamina B i llevat, que ens proporciona un cabell suau i brillant. Per a totes aquelles noies que tinguin el cabell arrissat, aplicar aquesta beguda ajuda a reposar la humitat perduda i el condiciona. Per aquests casos es recomana l’ús de cerveses fosques i sense alcohol.
Beneficis de la cervesa per la pell
Els beneficis que aporta la cervesa a la pell són diversos. Aquesta conté antioxidants que combaten els efectes negatius dels radicals lliures i prevenen l’envelliment prematur de la pell. A més a més, les vitamines i minerals que trobem en aquesta beguda ens ajuden a tensar la pell i reduir l’aparició d’arrugues i altres signes de l’envelliment.
També ens podem elaborar mascaretes exfoliants amb cervesa, ja que ens ajuda a eliminar les cèl·lules mortes de la pell que provoquen que tinguem un to de pell desigual i sense lluminositat.
I si tenim problemes amb l’acne, també ens ajuda a prevenir-lo i a tractar-lo. L’espuma a la cervesa té algunes propietats antibacterianes que ajuden a destruir els gèrmens que causen l’acne.
Bibliografia
Juan-Tresserras, J. (2000). La cerveza: un producto de consumo básico entre las comunidades ibéricas del NE peninsular. SAGVNTVM Extra, 3, 139-145.
Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 16(3), 160-163.
Saura, F. D., Goñi, I., Martín, C., & Ferrer, R. (2003). Fibra dietética en cerveza: contenido, composición y evaluación nutricional. Cerveza y Malta, 158, 51-60.
(*) Aquesta notícia s’ha traduït originalment del castellà de la pàgina ‘CarácterUrbano’