mercat nadal reus discover

La nova mesura que pot arribar per Nadal i afecta directament els nens

Proposen que els infants no es comptabilitzin com a individus per tal de poder-se reunir més gent

Fa dies que la gent està preocupada pel límit de persones que es podran reunir en els dinars i sopars familiars d'aquestes Festes de Nadal. Des de Sanitat s'ha recomanat un màxim de sis persones si els assistents no pertanyen al mateix nucli familiar, però altres comunitats ja han demanat que s'ampliï aquest nombre, ja que és una època especial i moltes famílies volen estar juntes. 

Diferències entre comunitats

Salvador Illa ja va avisar després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut que no van aconseguir arribar a cap acord, que les propostes de Sanitat eren simples recomanacions dirigides a tot el país, però cada comunitat podria prendre les decisions que considerés oportunes en funció de l'evolució epidemiològica del seu territori.

Així, comunitats com Madrid, Catalunya o Múrcia ja han demanat obertament que el límit de persones permès sigui de deu persones, i no de sis, i a Madrid es demana també que aquestes deu persones poden ser de tres nuclis familiars diferents. En canvi, d'altres, com el País Basc o Castella i Lleó, han mostrat el seu suport a les recomanacions de Sanitat.

Aquesta diversificació de mesures és el que molts polítics autonòmics volien evitar, ja que part de la ciutadania podria no entendre que, per exemple, a Madrid puguin ajuntar-se deu persones durant el sopar de la Nit de Nadal i fins a la 01:00 h, i que a Castella i Lleó només puguin fer-ho sis persones o que a Catalunya hagin de tornar a casa abans de les 22:00 hores.

La Xunta de Galícia proposa no comptar als infants en les reunions socials

Seguint amb aquesta tendència en què cada comunitat està donant les seves idees per tal d'arribar a un fons comú, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha plantejat que no es tingui en compte als infants en el còmput de persones permeses en les reunions socials, o que no ho facin de la mateixa manera que amb els adults.

Feijóo considera «raonable» que es compti diferent el nombre d'infants que poden estar en un sopar, però ha admès que la mesura encara s'està estudiant per part d'un comitè clínic de pediatres que està assessorant a la Xunta en la gestió de la pandèmia. El president gallec ha assenyalat que la proposta es farà en ferm un cop s'hagi valorat completament «i amb el temps suficient».

Ha afegit que «prefereix no improvisar» i que «no entraré en una discussió de si són deu, sis o vuit», en referència a la cascada de propostes que les altres comunitats estan fent aquests dies, i ha assegurat que la Xunta prendrà les decisions oportunes durant el mes de desembre, segons l'evolució de la pandèmia a Galícia i sempre amb «antelació suficient» perquè els ciutadans puguin preparar-se i organitzar aquestes reunions de la forma més segura possible.

En la seva compareixença, Feijóo ha aprofitat per criticar que s'hagi assabentat de la proposta del Govern pels mitjans de comunicació i no per un comunicat oficial intern, i ha recordat que, de moment, són només «recomanacions» i que cada regió «pot fer el que consideri oportú». En aquest sentit, el president gallec critica que el Govern espanyol segueixi sense oferir uns criteris homogenis a tot el país i que actuï «com un convidat davant la pandèmia i no un protagonista en la seva gestió».

Alguns estudis asseguren que els infants es contagien menys

La proposta de Feijóo sobre comptabilitzar diferent els infants en una reunió familiar per aquest Nadal, s'entén dins el context que, en general, els experts creuen que els nens es contagien menys, i quan ho fan, pateixen la malaltia de forma molt més lleu i contagien menys que els adults.

Així ho han proposat diversos estudis, que demostren que el coronavirus augmenta en capacitat de contagi i en afectació de la salut a mesura que la persona contagiada té més edat. A més, cada vegada està més demostrat que els infants solen tenir menys càrrega viral i, per tant, contagien menys.

Un estudi del Centre Mèdic de la Universitat de Vanderbilt, a Canadà, va determinar que els infants, especialment els nadons i els nens de menys edat, tenen nivells més baixos d'un enzim que el SARS-CoV-2 necessita per infiltrar-se en les cèl·lules del sistema respiratori, i per aquesta raó pateixen menys la malaltia.

La tornada a l'escola del passat mes de setembre també ha demostrat que, en general, els col·legis no són llocs d'explosió de brots de Covid-19, i encara que hi ha molts infants que han estat positius i moltes classes han hagut d'estar en quarantena, representen només un 1% del total de classes que hi ha al sistema educatiu espanyol.

Aquests estudis justificarien que els nens no comptessin en les reunions socials, almenys fins als 10 o 12 anys, i ajudarien a moltes famílies nombroses que, si es manté el límit de sis persones per reunió, veurien impossible reunir-se amb algú que vingui de més enllà del seu nucli familiar, com els avis o els oncles més propers.