Activistes de la Xarxa per la Justícia Climàtica han ocupat la seu que l’empresa Amazon té a Barcelona aquest matí de dijous, 26 de novembre, per protestar contra la campanya del ‘Black Friday’ i denunciar l’impacte que l’activitat d’aquest negoci té pel medi ambient, així com la «precarietat laboral» dels seus treballadors.
Diversos moviments climàtics, englobats a la Xarxa per la Justícia Climàtica, ocupem la seu d'Amazon a Barcelona, en motiu de la campanya del Black Friday. @amazon#consumimprecarietat#boycotblackfriday#dramazon
— Xarxa per la Justícia Climàtica (@xarxaclimatica) November 26, 2020
Que Jeff Bezos ingressi un sou de 1,2 milions de vegades superior al treballador mitjà d'@amazon i que el seu model de producció promogui la possibilitat de noves pandèmies son motius suficients per a no ser-ne client. #consumimprecarietat#boycotblackfriday#dramazonpic.twitter.com/xnxcdNRFah
— Xarxa per la Justícia Climàtica (@xarxaclimatica) November 26, 2020
En la protesta que s’ha dut a terme a la seu de l’empresa, ubicada a carrer Tànger de Barcelona, els activistes han ocupat l’entrada exterior a l’edifici i, inclús, alguns han arribat a entrar fins al vestíbul. Han posat les mans a la façana aprofitant que és de vidre en senyal de protesta, i han dipositat una pila de caixes a l’entrada de l’empresa on es podia llegir el missatge ‘Us tornem la vostra comanda’.
Segons els activistes, aquesta acció vol denunciar que l’empresa multinacional obté la riquesa «a base de la destrucció mediambiental i la precarització laboral dels seus treballadors», així com els greus efectes que té la seva activitat per al petit comerç, abocat al «llindar de la pobresa», es queixen.
Us tornem la vostra comanda. No volem promoure la desaparició del petit comerç local i de proximitat que el creixement d'empreses com Amazon ha produït. @amazon#consumimprecarietat#boycotblackfriday#dramazonpic.twitter.com/kDUXaXJL3S
— Xarxa per la Justícia Climàtica (@xarxaclimatica) November 26, 2020
Els enviaments individuals massius, l'emblatge excessiu i el transport poc eficient energèticament, entre d'altres, va fer que Amazon generés 51,1 milions de tones de CO2 només al 2019, el mateix que països com Bulgària o Suècia. @amazon#consumimprecarietat#boycotblackfridaypic.twitter.com/cdrbo8pqZj
— Xarxa per la Justícia Climàtica (@xarxaclimatica) November 26, 2020
Xarxa integrada per ‘Fridays for Future’
Es dona la circumstància que aquesta xarxa està integrada pel moviment ecologista ‘Fridays for Future’, format per joves i que va originar-se arreu del món inspirat per les accions de la coneguda activista Greta Thunberg. També el componen altres moviments com ‘Extinction Rebellion’, Acció Ecofeminista, Ecologistes en Acció o ‘Teachers for Future’.
Amb aquesta vocació ecologista, els activistes denuncien la política d’enviaments individuals i d’alta velocitat que exerceix l’empresa i que genera «una gran quantitat d’emissions de CO₂». A més, afegeixen, aquesta pràctica fa que els camions de repartiment viatgin sovint a mitja càrrega, amb la poca eficiència energètica que això comporta.
El col·lectiu també denuncia que campanyes com el ‘Black Friday’ incentiven un «malbaratament» de recursos i una acumulació de residus, a més de l’embalatge amb caixes de plàstic individuals, «cosa que també augmenta la generació de residus». També acusen l’empresa de fer-se cada cop més rica en detriment del comerç de proximitat i del medi ambient.