Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de molts bitllets de 50 euros amuntegats amb un mall de jutge a sobre i una altra imatge d'una dona espantada

La nova multa de gairebé 100.000 euros que es vol instaurar a Espanya

El Gobierno vol lluitar contra la competència deslleial i té en marxa una nova llei que protegeixi els consumidors

El canvi climàtic s'ha convertit en una de les grans preocupacions dels darrers anys. L'escalfament global fa efecte i la contaminació a ciutats està assolint nivells històrics. Segons apunta un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona, la majoria de la població europea ha respirat aire de mala qualitat, tot i que la situació ha millorat amb el temps.

El mateix estudi indica que el 86,3% dels ciutadans viuen en zones contaminades que superen els límits marcats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La situació és crítica, i els governs i les empreses treballen en mesures i estratègies per protegir el medi ambient.

Dit això, és probable que a molts supermercats i botigues d'alimentació hagis vist un augment de productes sostenibles i ecològics. Les etiquetes deixen entreveure que la compra d'aquest material afavoreix la cura del nostre entorn, però no sempre és així i el Gobierno ha decidit prendre cartes a l'assumpte.

El Gobierno vol multar l'ecopostureig

I és que, segons ha informat El País, l'executiu vol multar les empreses que facin un ús indegut de les denominacions 'eco, que facin "ecopostureig". Aquesta pràctica també es coneix com a greenwashing, on alguns negocis intenten ampliar beneficis i guanyar més diners promocionant productes sostenibles quan, en realitat, no compleixen amb els requisits mediambientals bàsics.

El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, encapçalat per Pablo Bustinduy, ja prepara una Llei de Consum Sostenible. L'objectiu és perseguir i castigar les empreses que facin una "pràctica comercial deslleial" que no tinguin suport científic. Tots els que utilitzin els “sostenibles”, “verds” o “respectuós amb el planeta” i no tinguin l'autorització de Consum poden ser sancionades amb una multa de fins a 100.000 euros.

Els casos més greus poden desembocar en el pagament de la quantitat que s'hagi obtingut amb aquesta campanya, però multiplicat per 6. A més, la Comissió Europea ha assenyalat que més de la meitat d'afirmacions ecològiques presents a molts productes són "vagues, enganyoses" o manquen de fonament. Per això, s'està treballant perquè els consumidors coneguin les qualitats reals dels productes i els serveis que adquireixen.

D'altra banda, aquesta nova Llei de Consum Sostenible també vol incloure una etiqueta que indiqui la durabilitat dels productes i quins són més fàcils de reparar. A França ja funciona des del 2021, i l'objectiu no és cap altre que treure el màxim profit a les compres, lluitar contra l'obsolescència programada i protegir el consumidor.

El Ministeri apunta que aquest índex serà de gran ajuda per als ciutadans, dotar-los d'informació per a reparacions futures i que les compres siguin més eficients.