Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona passa davant d'una oficina de l'atur, ia la part dreta, un home es lamenta amb una mà al cap

El SEPE llança un avís imprescindible: allò que cal comprovar abans de demanar l'atur

Les persones aturades han de complir uns requisits previs per poder rebre la prestació que hagin demanat

La prestació per desocupació és una ajuda fonamental per a milions de persones. Quedar-se sense feina pot causar greus problemes a moltes llars, ja que deixen de percebre's ingressos i el poder adquisitiu de moltes famílies es veu llastat per cobrir totes les necessitats.

Tot i això, el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) proveeix diverses prestacions per donar suport a un sector de la població. Els potencials beneficiaris han de seguir una sèrie de condicions per garantir-ne l'accés i rebre els diners, la quantia dels quals varia en funció dels anys cotitzats. L'organisme demana haver treballat 360 dies en els darrers 6 anys, estar donat d'alta a la Seguretat Social i inscriure's com a demandant d'ocupació.

Els aturats tenen un període de 15 dies hàbils, que comença a comptar des de l'endemà que es va deixar de treballar, per sol·licitar l'atur. Si es compleix el termini, a l'interessat se li descomptaran els dies que hagin passat.

El SEPE demana un document fonamental per pagar l'atur

El SEPE sol·licita el lliurament d'una documentació per fer els tràmits. Segons especifiquen a la seva pàgina web, és obligatori presentar el llibre de família, certificats de les empreses on s'ha treballat i un comprovant bancari per rebre'n la prestació.

No obstant això, el SEPE és molt exigent que tots els documents estiguin en regla. Per això, és vital tenir el DNI en vigor. En cas que no sigui així, l'organisme pot rebutjar la sol·licitud per a l'obtenció de la prestació per desocupació.

Així i tot, el SEPE permet fer els tràmits si el potencial beneficiari demostra que té cita per renovar el DNI. Haurà de lliurar un comprovant, i les oficines de la Policia Nacional podrien agilitzar el procés. Així mateix, no s'acceptarà la presentació del passaport o el carnet de conduir.

La prestació per desocupació es cobra en un període màxim de 2 anys. Si el beneficiari esgota aquest ajut, té a disposició altres alternatives en cas de seguir sense trobar feina. Hi ha els ajuts a majors de 45 o 52 anys, el subsidi per desocupació o la Renda Activa d'Inserció (RAI).

En casos extrems de desocupació total, on la persona esgoti tots els subsidis disponibles, el SEPE pot atorgar el subsidi extraordinari per desocupació. Té una durada de 180 dies i la quantitat són 480 euros.