Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos bitllets de 200 euros i una altra imatge d'una dona amb gest pensatiu i amb alguns interrogants de colors sobre el cap

Pots tornar a demanar el xec anticrisi de 200 euros del Gobierno el 2024?

L'Executiu de Pedro Sánchez va llançar aquesta prestació el 2022 i el 2023, i molts ciutadans es pregunten si aquest any tornarà a estar disponible

L'inici del 2024 va comportar la pròrroga de les mesures anticrisi implementades pel Gobierno per afrontar la situació econòmica. Una situació marcada per una inflació galopant, i protegir el poder adquisitiu de molts ciutadans. Entre aquestes iniciatives hi ha les tarifes gratuïtes als serveis de trens de Rodalies i Mitja Distància o la reducció de l'IVA als aliments bàsics.

Tot i això, el 2022 i 2023 l'executiu de Pedro Sánchez va posar a disposició una ajuda de 200 euros dirigida a aquelles persones amb un nivell baix d'ingressos i patrimoni. El primer termini de sol·licituds va concloure el 30 de setembre del 2022, i el segon el 31 de març del 2023.

Aquest xec anticrisi es va originar a causa dels problemes derivats de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Aquesta va provocar una alça dels preus i una pujada contínua dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu.

Aquestes mesures van fer que el nivell de vida fos més car, i que moltes persones tinguessin dificultats serioses per cobrir les necessitats bàsiques. Els beneficiaris de l'ajut de 200 euros, segons va informar l'Agència Tributària, havien de ser assalariats, autònoms o receptors de la prestació o subsidi per desocupació.

No tothom podia tenir accés a aquest xec anticrisi. En van quedar excloses les persones que rebien l'Ingrés Mínim Vital, pensionistes del sistema general o especial de la Seguretat Social o els beneficiaris de pensions del Règim de Classes Passives de l'Estat. Així mateix, els sol·licitants no podien superar els 27.000 euros d'ingressos totals ni els 75.000 euros en patrimoni.

Hi haurà nou ajut de 200 euros el 2024?

Tot i que aquesta ajuda anticrisi va ser un gran alleujament per a molts ciutadans, no està previst llançar una tercera fase el 2024. Segons va informar el diari Público, aquesta ajuda no va complir amb les expectatives generades per l'Estat. El 2022, la previsió era que se'n beneficiessin més de 2 milions de persones, però només 600.000 van percebre l'ingrés.

El 2023, es van rebaixar els requisits i l'estimació era de 6 milions d'espanyols, però l'ingrés dels 200 euros només se'ls va enviar a 1,6 milions de persones.

Això sí, el Gobierno no ha volgut deixar sense ajuda les persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, per la qual cosa ha creat per a aquest any les targetes moneder. Són unes targetes que es lliuraran a les famílies més vulnerables.

Amb elles es podrà anar a comprar als supermercats, per comprar aliments i productes bàsics. Les targetes seran recarregades de diners, amb una quantitat variable segons la situació familiar, i es podran gastar a la compra.