Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos cotxes circulant per una glorieta i una altra imatge d'un home en primer pla amb cara pensativa i una imatge d'una mà amb bitllets de 50 euros

Si condueixes per una rotonda, compte: la DGT recorda les multes per un error comú

Les glorietes tenen una gran quantitat d'accidents de trànsit i algunes infraccions són fortament castigades

Tot i que les mesures de seguretat a les carreteres s'han incrementat amb el pas dels anys, els accidents de trànsit continuen a l'ordre del dia. La mortalitat ha tingut un descens considerable amb el temps, arribant al punt més baix (874) el 2020, quan la població va estar confinada per la pandèmia.

2023 va tancar amb 1.145 morts a les vies interurbanes del territori espanyol. Per això, la Direcció General de Trànsit (DGT) és molt exigent amb el compliment de les normes de circulació, i pot castigar de manera severa els conductors que les incompleixin. Cometre infraccions greus pot comportar el pagament d'una multa, la retirada de punts o el carnet o la prohibició de tornar a conduir.

Dit això, un dels punts que tenen més accidents són les rotondes. Segons apunta la DGT, 1 de cada 3 sinistres en aquestes zones es produeixen perquè un dels conductors implicats ha comès una imprudència al volant.

La DGT recorda els errors en glorietes que poden ser sancionats

L'organisme assenyala 5 infraccions que puguin implicar fatals conseqüències a les rotondes. La velocitat excessiva és la principal, i indica que es poden produir col·lisions amb altres vehicles que circulen correctament. Així mateix, pot ser un risc per als vianants que caminen i tracten de travessar el carrer.

La sanció pot ser de 6 punts i 500 € de multa. La DGT expressa que la conducció temerària “pot ser delicte si posen vides en perill”.

Entrar a la glorieta sense respectar la prioritat és una altra de les infraccions més grans. En aquesta acció el cotxe s'incorpora a la rotonda sense cedir el pas als vehicles que hi circulen. La DGT assevera que una frenada brusca pot causar greus danys, i ho sanciona amb la pèrdua de 4 punts i 200 € de multa.

Els canvis de carril sense senyalització prèvia poden costar 200 € al conductor implicat. Si no es manté una separació adequada, es poden ocasionar col·lisions laterals i accidents per frenades brusques.

Imatge de la DGT sobre les infraccions en glorietes
Imatge proporcionada per la DGT sobre les infraccions en glorietes | DGT

La sortida creuada des del carril interior de la rotonda és molt perillosa. Si un vehicle es creua, augmenta el risc de col·lisió. La DGT assenyala que pot ser delicte si es posen vides en perill, i la multa és de 6 punts i 500 €.

Finalment, abandonar la glorieta sense donar prioritat a un ciclista és una infracció. Hi ha risc de col·lisió i atropellament si el conductor no senyalitza. La sanció comporta la pèrdua de 6 punts i el pagament de 500 €, mateixa quantitat que a la imprudència anterior.