Clientes sentados en la terraza de un bar en Logroño

Nova normativa als bars: El que serà gratis i el que et tocarà pagar a partir d'ara

Un dels objectius de la nova 'revolució verda' és reduir dràsticament els plàstics d'un sol ús

En el marc del compromís de la Unió Europea amb una economia circular més responsable amb el planeta i les generacions futures, el govern espanyol ha anunciat l'inici d'una reorientació cap a un model de creixement més competitiu i eficient a Espanya,

«Una autèntica revolució verda». Això és el que està preparant el govern de cara al pla de reconstrucció després de la crisi per la Covid-19. Així ho ha explicat la seva portaveu, María Jesús Montero, qui ha detallat algunes de les mesures que es posaran en marxa i que afectaran el dia a dia dels consumidors i usuaris en qüestions molt pràctiques.

En aquest marc, el ministeri de Transició Ecològica anuncia l'aprovació de la Llei de Residus i sòls contaminats que afecta els plàstics d'un sol ús, i d'un reial decret per millorar el control del trasllat dels residus.

Una de les grans novetats és que es gravaran fiscalment els envasos de plàstic d'un sol ús, amb un nou impost de 0,45 euros per quilo d'envàs que es preveu que aporti a les arques de l'Estat 724 milions d'euros. El govern vol utilitzar així aquestes mesures com a palanca per a la recuperació de l'economia. La nova normativa afectarà la vida quotidiana dels bars i restaurants, que estaran obligats a donar aigua de l'aixeta gratis als clients que la demanin i, a partir de juliol de 2021, tindran prohibida la venda d'articles de plàstics d'un sol ús com plats, coberts i palletes. També cobraran per gots i envasos de menjar de plàstic a partir de 2023.

Pagar pels envasos de plàstic

Aquesta serà la primera legislació espanyola sobre la limitació de plàstics d'un sol ús, que provocarà que a partir de l'1 de gener de 2023 quedi prohibida la distribució gratuïta de gots per a begudes, inclosos tapes i taps, i els recipients per a aliments de consum immediat en l'establiment on es demanen o per emportar.

En el cas d'aquest tipus d'envasos utilitzats per   menjar ràpid, el comerciant ha de cobrar per cada producte de plàstic que lliuri al consumidor i diferenciar-ho en el tiquet de compra. El ministeri de Transició Ecològica preveu la reducció d'aquests productes en un 50% l'any 2026 i en un 70% l'any 2030.

D'altra banda, des del 3 de juliol de 2021 quedarà prohibida la introducció al mercat de bastonets de cotó (amb excepció per a productes sanitaris), coberts, plats, palletes i agitadors de begudes, palets destinats a subjectar i anar units a globus, i recipients i gots per a aliments i begudes fets de poliestirè expandit, inclosos les tapes i els taps. També es prohibiran els productes fabricats amb plàstic oxodegradable i l'ús de cosmètics i detergents que continguin microplàstics.

Aigua gratis de l'aixeta

A més a més, quant a les ampolles de plàstic, el ministeri fixa dos objectius temporals: el 2025 s'han de recollir separadament el 8% del pes respecte a l'introduït al mercat, i l'any 2029 aquesta xifra ha d'augmentar al 90%: El projecte de llei obligarà també a les administracions públiques a adoptar les mesures necessàries per reduir el consum d'aigua embotellada a les seves dependències i fomentar les fonts d'aigua potable i les condicions que garanteixin la higiene i la seguretat alimentària, de manera que ofereixin aigua en envasos reutilitzables.

Pel que fa a bars i restaurants, hauran d'oferir als clients la possibilitat de consum d'aigua no envasadade manera gratuïta i complementària a l'oferta del mateix establiment, sempre que l'ajuntament o la subministradora d'aigua garanteixin que és apta per al consum humà i compleix amb les condicions sanitàries exigibles.