Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de persones al carrer.

Catalunya, en alerta per l'arribada d'una nova onada de coronavirus

És important reconsiderar l'ús de les mascaretes a interiors, assenyala Daniel López, exdirectiu de l'OMS

El coronavirus no ha arribat al final. El relaxament de les restriccions per la pandèmia ens permet desconnectar de la presència del virus, però no implica que la COVID-19 hagi desaparegut.

El Ministeri de Sanitat va registrar divendres passat un total de 55.578 nous casos de coronavirus, 25.629 en persones més grans de 60 anys. I amb aquestes dades s'eleva a 12.009.059 la xifra total de contagis a Espanya des que es va iniciar la pandèmia.

Persones esperant per vacunar-se
El coronavirus no ha desaparegut.   | EP

La nova estratègia de vigilància i control davant del coronavirus passa factura

Gràcies a les bones dades de vacunació i la immunitat generada a partir d'infeccions naturals, va ser possible dur a terme una nova estratègia de vigilància i control davant del coronavirus.

Així doncs, es va llançar una nova estratègia en considerar que la majoria de la població ja està protegida contra quadres de simptomatologia greus de coronavirus. Tot i això, encara hi ha determinats sectors de la població que segueixen sent vulnerables a desenvolupar quadres greus de coronavirus.

És el cas de les persones grans, les persones amb malalties subjacents greus i els immunodeprimits que no hagin desenvolupat una protecció suficient contra el SARS-CoV-2.

Ni quarantenes, ni mascaretes, ni proves diagnòstiques generalitzades

Posar punt final als aïllaments dels casos lleus i asimptomàtics va ser la mesura estrella d'aquest nou pla estratègic. A més, tampoc s'havien de dur a terme més proves diagnòstiques generalitzades.

Com que els símptomes de coronavirus s'han anat assemblant cada vegada més als de la grip o un simple refredat, es va decidir que els positius ja no estiguin set dies aïllats. Tot i això, sí que se'ls recomana guardar repòs i teletreballar, sempre que sigui possible. A més, hauran de portar posada la mascareta sempre que surtin de casa i evitar al màxim els contactes socials, especialment amb persones més vulnerables.

A tot això se li suma que ja fa gairebé tres setmanes que la mascareta en espais interiors va deixar de ser obligatòria. Només segueixen sent necessàries en centres sanitaris, sociosanitaris i en serveis i establiments sanitaris, tant per a treballadors com per a visitants. I també al transport aeri, ferrocarril, cable, autobusos i als transports públics de viatgers.

La incidència acumulada puja

Arran de totes aquestes mesures, la incidència acumulada ha anat creixent les últimes jornades, especialment des de Setmana Santa. Pel que alguns experts ja han avisat del que podria arribar properament.

L'epidemiòleg i exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Daniel López, ha avisat sobre aquesta situació. En aquest sentit, l'expert ha demanat una rectificació a les autoritats sanitàries sobre les seves decisions recents, després del «notable» augment de la incidència, cosa que ell considera ja que és una setena onada.

Una jove amb mascareta pel carrer.
Els experts avisen sobre l'arrivada d'una nova onada. | EP

Daniel López considera que «no aïllar els positius asimptomàtics i reduir el nombre de proves» és un dels factors que explica aquest increment de la incidència, però no és l'únic. També destaca que «es va relaxar la guàrdia amb les mascaretes a exteriors quan no es podia guardar la distància física, com a les aglomeracions de Setmana Santa», segons recull 'La mañana de Andalucía'.

L'expert considera que s'han fet «passos equivocats». Per això, des del seu punt de vista, «és important reconsiderar l'ús de les mascaretes a interiors, aïllar els positius asimptomàtics i que es facin més proves».

Una dona amb mascareta.
L'exdirectiu de l'OMS demana reconsiderar l'ús de la mascareta a interiors. | CatalunyaDiari

La setena onada és a punt d'arrivar, segons l'exdirectiu de l'OMS

Amb totes les dades sobre la taula, Daniel López no té dubtes que estem entrant en una setena onada de contagis. Tot i que exposa que «és difícil establir comparacions perquè ara no estem mesurant igual la pandèmia».

I és que l'expert considera que el repunt s'està donant de manera molt ràpida, amb increments d'entre el 40% i el 60%, comportant-se així com una nova onada.

«Des del començament d'abril a principis de maig hi ha un 47% més d'incidència i un 53% més d'hospitalitzacions en més de 60 anys», recalca López.