Dijous passat, la Comissió de Salut Pública va donar el vistiplau per inocular la quarta dosi de la vacuna del SARS-CoV-2 a les persones més grans de 80 anys. I és que es tracta del col·lectiu més vulnerable davant del virus i el que presenta una incidència més alta.
Per aquest motiu, les comunitats de Galícia, Andalusia i Astúries demanaven la injecció de la segona dosi de reforç com més aviat millor. No obstant això, altres han decidit que s'haurien d'esperar uns mesos. En concret, Madrid demanava esperar fins a la tardor.
I és que es calcula que per al setembre ja estarà disponible la vacuna bivariant. Pfizer i Moderna treballen en una nova vacuna que protegirà de la variant original de Wuhan i també d'òmicron, la més recent.
Així, el Ministeri de Sanitat ha decidit ajornar l'administració de la quarta dosi per a analitzar la situació epidemiològica. Depenent de l'evolució del virus, es podria avançar o endarrerir la vacunació, que en principi es preveu per a la tardor.
La nova vacuna, adaptada a òmicron
La vacuna bivariant suposarà un avenç més pel que fa a la pandèmia del coronavirus. El viceconseller d'Assistència Sanitària de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, assegura que la nova vacuna ha estat «actualitzada a l'evolució del virus». Per tant, implica més eficàcia i durada.
Per part seva, José Antonio Navarro, expert en vacunes de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), creu que aquest serà el futur de la vacunació contra el coronavirus.
I pel que fa al retard en l'administració d'aquesta nova vacuna, que Pfizer va assegurar fa uns mesos que estaria a punt per al març d'aquest any, l'expert creu que pot haver sorgit qualsevol imprevist. «Desenvolupar una vacuna requereix temps, el que passa és que ens hem quedat amb la idea que en poc més de vuit mesos va estar a punt la vacuna contra la covid-19, i això va ser excepcional», explica.
Europa vol la quarta dosi
El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) declara que la inoculació d'una quarta dosi en persones grans «podria evitar una proporció substancial de morts per covid-19 entre ara i mitjan tardor».
Tot i que incideixen en la importància del moment de la vacunació. En funció de la situació epidemiològica del moment, podria ser més interessant una administració immediata o, per contra, esperar un temps.
A la Unió Europea hi ha nou països que són partidaris de la quarta dosi, entre els quals Finlàndia, França i els Països Baixos. No obstant això, difereixen en alguns aspectes. Finlàndia i els Països Baixos recomanen la inoculació de la dosi de reforç tres mesos després de la tercera, mentre que França opta pels sis.
Per la seva banda, Irlanda i Suècia creuen que haurien de vacunar-se amb aquesta dosi els majors de 65 anys. Tot i que els experts europeus afirmen que «per a les persones menors de 60 anys amb sistemes immunitaris normals, un nou reforç no està recolzat per les dades epidemiològiques, de modelatge o d'eficàcia de les vacunes actuals».
Per contra, països com Xipre o Alemanya ho recomanen per als més grans de 70. I Finlàndia i França es mantenen en els 80 anys, com Espanya.
Tot i això, i malgrat la decisió de Sanitat d'ajornar la quarta dosi, l'últim informe del sistema de vigilància sentinella d'infecció respiratòria aguda en atenció primària i hospitals recull que aquesta última setmana s'ha observat un increment pel que fa a les taxes d'hospitalització per covid-19 i grip en majors de 79 anys.
També ho certifica així l'informe que publica el Ministeri de Sanitat dues vegades per setmana. S'ha registrat el nivell més alt d'incidència i d'hospitalitzacions des de l'inici de la nova etapa de la covid-19.