Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

La nova preocupació de l'OMS que també hauria de tenir en compte Espanya

L'organisme internacional ha fet un seriós avís

La Regió Europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat de manifest la seva intranquil·litat per l'expansió de la variant britànica del coronavirus al continent europeu i ha sol·licitat als països del vell continent reforçar les mesures adoptades per frenar la seva propagació.

L'organisme internacional sanitari ha volgut posar sobre la taula que aquesta variant es propaga amb una major velocitat entre les persones, sense dependre del grup d'edat. Les dades no enganyen i la variant britànica ja s'ha estès a una trentena de països d'Europa, causant fins al passat 22 de gener: 22.503 casos.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La soca britànica podria arribar al 50% de casos a Espanya en poques setmanes

Segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, a Espanya ja s'han registrat 449 casos d'aquesta variant i 55 estan pendents de seqüenciació. D'aquesta manera, la xifra de casos podrien augmentar de cara els pròxims dies.

Alhora, des del ministeri de Sanitat vaticina que a finals de febrer o principis de març la soca britànica podria arribar al 50% de casos a Espanya, si bé considera que en algunes regions aquest percentatge pot arribar abans. «Si no augmentem les mesures per frenar la seva propagació, hi haurà un impacte més gran als serveis sanitaris que ja de per si estan pressionats», ha assenyalat el director de la resposta de vigilància i epidemiologia de la Covid-19 a l'OMS d'Europa, Richard Pebody.

La preocupació de l'OMS per l'expansió de la soca del Regne Unit

L'OMS segueix investigant com es va originar el coronavirus  i no ha cessat en la seva obstinació des de fa un any per saber si les variants de la Covid-19 provoquen canvis en la transmissibilitat, a més d'estudiar la presentació clínica o si existeix alguna mena d'impacte als diagnòstics, tractaments i vacunes. 

«Les variants són un fenomen comú i no són perilloses en si mateixes, però poden ser-ho si canvien el comportament del virus; per tant, hem de monitorar aquests desenvolupaments des de ben a prop. Estem treballant amb experts de tot el món per monitorar i identificar quines variants són motiu de preocupació i com podrien afectar a la nostra resposta», ha remarcat Pebody.

Una altra experta de l'OMS, Catherine Smallwood, tampoc amaga la seva preocupació pel que pot arribar a passar. «Una transmissibilitat més gran no significa que una variant transmeti de manera diferent, sinó que la variant simplement es propaga millor. Això és un motiu de preocupació perquè a mesura que més persones s'infecten de Covid-19, més persones seran hospitalitzades. Si això fa que els nostres sistemes d'atenció mèdica se saturin i siguin menys capaços de fer front a la pandèmia, més persones podrien córrer el risc de morir a causa del virus», ha confessat la directora de l'equip de resposta a la Covid-19 a l'OMS/Europa.

«No oblidem que la Covid-19 ja és una malaltia greu»

L'OMS ha reivindicat la idoneïtat de què els països augmentin la seqüenciació dels casos de Covid i reforcin les mesures implantades que han vist que «funcionen». Alguns exemples són: la realització de proves, l'aïllament dels contagiats, el rastreig de contactes i la seva quarantena, i el tractament adequat.

«Tots som part d'aquest esforç i les persones haurien d'anar molt amb compte i continuar amb les mesures de protecció com la higiene de les mans, el distanciament físic i l'ús de la mascareta quan sigui necessari. No oblidem que la Covid-19 ja és una malaltia greu i s'ha de fer tot el possible per controlar la seva propagació», ha sentenciat Smallwood.