rata

Alerta a Madrid per una possible plaga de rates que podrien atacar humans

L'Ajuntament assegura que no li consta un augment preocupant

La ciutat de Madrid sembla que va camí de viure un 2021 encara més mogut del que va ser l'any passat. I és que si no n'hi va haver prou de ser i seguir sent una de les zones més castigada per la pandèmia, bona part del mes de gener va venir marcat per una nevada històrica causada per una borrasca el nom que ja no s'oblidarà: Filomena.

Però la veritat és que quan semblava que no podia passar res més, la realitat sempre fa un pas més. En els últims dies s'ha pogut veure en ple centre de Madrid una imatge que com a mínim es pot qualificar de preocupant.

Ha estat en els voltants de l'estació de rodalies de Méndez Álvaro on s'ha detectat la presència d'un important nombre de rates, però que realment no són les habituals. Les que s'hi haurien detectat són un grup important de rates negres, que cridaven l'atenció de molts usuaris del tren perquè se les podia veure enfilant-se pels arbres.

La seva presència s'ha fet veritablement palpable després que un grup de joves les gravessin i publiquessin un vídeo a les xarxes socials, que es va fer ràpidament viral.

La presència d'aquests rosegadors faria setmanes que preocupa als viatgers que agafen el tren a aquesta estació de la capital de l'estat. Insisteixen que se les pot veure pels arbres i que hi ha una certa por al veure-les córrer per sobre dels seus caps. És per això que demanen a l'Ajuntament que solucioni el problema ràpidament.

Segons 'TeleMadrid', tot apunta que seria un tipus de rata negra que és originària d'Àsia. Aquesta destaca per la seva agilitat i capacitat per enfilar-se, com demostren les imatges. A més de ser transmissores de malalties, segons la televisió pública madrilenya, poden arribar a enfrontar-se a gats, gossos o humans.

L'Ajuntament diu que no és una plaga i que no són perilloses

Per aclarir aquesta polèmica, i després que ja es veiessin imatges de rates per l'acumulació d'escombraries després del pas del Filomena, l'Ajuntament va enviar tant dijous com divendres tècnics de MadridSalut, dependents de l'Àrea de Seguretat i Emergències, per inspeccionar la zona, segons recull el diari 'El Mundo'.

El que haurien assegurat fonts d'aquest departament és que «no hi ha constància ni indicis que hagi augmentat la població de rates a Madrid, per tant no es tracta, segons els tècnics, d'una plaga». Malgrat això, cal recordar que segons l'últim recompte fet es calcula que hi ha a Madrid uns 9 milions de rates, una per cada 3 habitants a la capital.

Aquest tipus de rata, fa un temps que tindria presència a Madrid. Va ser al novembre de 2019 quan es van detectar els primers deu exemplars confirmats d'aquesta espècie, segons relatava el cap departament de Control de Vectors de l'Ajuntament de Madrid, José María Cambra Vicari.

Tot i que és cert que ara mateix des del consistori madrileny es vol fer una crida a la calma, insisteixen ara que realment fa «dècades» que se sap de l'existència d'aquests rosegadors a la ciutat. Segons fonts de l'Ajuntament, «no són perilloses per a l'ésser humà». El que expliquen és que aquest tipus de rata «és més visible per estar en superfície, viure en zones d'arbrat i ser més gran». Detectades primer a grans zones portuàries com Barcelona o Palma, es creu que van poder arribar a Madrid en algun contenidor.