En plena crisi energètica, els preus els carburants ja fa uns mesos que estan estabilitzant-se. De fet, això va motivar que el govern d'Espanya suspengués l'1 de gener del 2023 la bonificació per litre de benzina i gasoil. Tanmateix, la situació podria canviar molt aviat, amb una nova pujada.
Es principals països productors de petroli han pres una mesura que podria tenir conseqüències greus. Es tracta d'una retallada a la producció, que podria encarir el preu a curt i mitjà termini. En el pitjor dels casos, el preu tornaria a pujar durant uns quants mesos.
Algunes benzineres com Repsol, Cepsa i BP oferien descomptes als seus clients, però la majoria van finalitzar el 31 de març. Sense totes aquestes ajudes, la previsible pujada dels carburants suposaria un nou revés a la butxaca de les famílies.
L'OPEP redueix l'oferta
L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va decidir al començament d'abril reduir la producció de petroli cru, per la qual cosa el barril de petroli s'hi va encarir un 8 %. Ara bé, la pitjor part són les conseqüències que podria tenir la decisió a mitjà termini.
L'Aràbia Saudita, Algèria, els Emirats Àrabs Units, l'Iraq i Kuwait són els països responsables d'aquesta decisió. Ho han acordat juntament amb els seus aliats, encapçalats per Rússia. La decisió no té marxa enrere i suposarà una reducció de l'oferta de cru de més d'un milió de barrils diaris.
Ho justifiquen com a mesura de precaució per garantir l'estabilitat del mercat. A la pràctica, però, suposarà una previsible pujada del preu del barril de petroli. En última instància, l'increment es traslladarà al preu final de la benzina i el gasoil a les benzineres.
Conseqüències de la decisió
La reducció de l'oferta de petroli a 772.000 barrils diaris es començarà a aplicar al mes de maig, però la decisió ja ha tingut el seu impacte al mercat. El preu del barril s'ha encarit i podria continuar fent-ho almenys durant tota la resta de l'any 2023.
La previsió és que els països productors de petroli mantinguin la decisió durant diversos mesos. Això trencaria la tendència a la baixa dels preus i iniciaria una pujada sostinguda dels carburants. Els analistes temen una escalada de decisions que posi el mercat de cap per avall.
L'Iraq, un dels productors més grans, va anunciar una reducció de 211.000 barrils diaris fins a finals d'any. Algèria retallarà 48.000 barrils diaris fins a finals del 2023. Tots dos països han anunciat aquesta mesura en coordinació amb la resta de països de l'OPEP i els seus aliats estratègics.
Pujades com la de 2022?
Al capdavant dels aliats de l'OPEP hi ha Rússia, que ha anunciat una prolongació de la retallada de la producció de 500.000 barrils diaris. La conseqüència és que el cru de Brent ha escalat fins a 86,44 dòlars (81 €) per barril. Es tracta de la pujada més gran des de principis del mes de març.
El cru de Brent és la principal referència del preu dels carburants a Europa. La seva pujada brusca són males notícies per a l'economia dels europeus i també s'hi inclou Espanya. Brussel·les acull la notícia amb preocupació en plena fase de refredament de l'economia i estabilització dels mercats.
A més a més, la crisi s'ha traslladat també als Estats Units, on preu del cru ha escalat fins a 81,58 dòlars (75 €). Això suposa un increment del 7,8 %, molt a prop de l'escenari mundial. Així, s'obre una nova etapa d'incertesa a l'economia mundial.
Els efectes d'aquesta pujada al preu final no es farà esperar i es podria veure reflectit molt aviat a les benzineres espanyoles. Els consumidors, que ara carreguen amb tot el cost de la benzina, tornaran a pagar les conseqüències. No es descarta que hi hagi pujades com les de l'estiu anterior.