El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en les sigles en anglès) ha emès aquest diumenge un informe en què recomana als estats «fer testos, aïllar i seguir els contactes» de la gent que provingui de les zones on s'estén la nova variant del virus, com el Regne Unit, o tinguin vincles epidemiològics amb casos amb aquesta nova soca.
La nova variant anglesa del coronavirus arriba a Dinamarca i Holanda
Així mateix, s'insta a les autoritats públiques i laboratoris a «analitzar i seqüenciar les soques del virus per identificar casos de la nova variant» i a notificar al sistema d'alertes ràpides de la Unió Europea casos «de preocupació potencial». L'ECDC diu que la nova variant s'ha detectat a Anglaterra i, en menor mesura, a Dinamarca i Holanda.
Davant de la manca de proves sobre com es pot estar estenent aquesta nova variant de coronavirus – que els primers estudis indiquen que pot fer apujar la RT en 0,4 punts i es transmet un 70% més ràpid- l'ECDC també recorda als estats europeus que cal exigir que s'evitin «els viatges no essencials i les activitats socials».
Diversos països europeus han suspès els vols amb el Regne Unit, i Espanya també ho estudia, a l'espera que hi hagi una reacció "coordinada" de la Unió Europea. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat a l'executiu espanyol «actuar ja» per protegir la població enmig d'una incertesa creixent per la situació britànica.
Negociacions del Brexit en plena alerta sanitària
La detecció de la nova soca del coronavirus arriba en un moment complicat també des del punt de vista polític, amb les negociacions del Brexit encara sense resultats. El negociador europeu, Michel Barnier, ha assegurat aquest diumenge que les negociacions amb el Regne Unit són en un «moment crucial» i que totes les dues parts «segueixen treballant de valent» per assolir un pacte.
«La UE segueix compromesa amb un acord just, recíproc i equilibrat», ha afirmat Barnier en una sèrie de piulades. El negociador europeu ha assegurat que la UE «respecta la sobirania del Regne Unit» i «espera el mateix» de Londres. «Tant el Regne Unit com la UE tenen el dret de marcar les seves pròpies lleis i controlar les seves aigües. I tots dos hem de ser capaços d'actuar quan els nostres interessos estan en joc» ha indicat Barnier.