Test

La nova variant de la covid-19 que amenaça les festes de Nadal a Catalunya

La nova variant superaria el 50 % dels contagis a Europa a finals de novembre

Atenció! Catalunya podria patir una nova onada de contagis de covid-19 aquest hivern. La immunització que els ciutadans han adquirit amb les vacunes i els contagis ha generat una disminució considerable dels casos. Tot i això, aquest alt nivell de protecció podria veure's truncat per l'aparició d'una nova variant.

Encara que moltes vegades ho oblidem, el coronavirus segueix present a la societat. Les darreres subvariants de què es tenen coneixement són la BQ.1 i BQ.1.1, procedents d'òmicron.

La incidència de les noves subvariants d'òmicron

Aquestes dues actualitzacions del virus ja s'han detectat a cinc països de la Unió Europea i Espanya n'és un. Per això es preveu un increment notable dels contagis durant les pròximes setmanes.

Pel que fa als països afectats, el 25 % dels casos detectats a França corresponen a les noves subvariants. A Bèlgica suposen el 10 % de les infeccions i a Itàlia el 5 % de la població s'ha contagiat pel nou virus.

Espanya es troba en la posició més baixa, amb un 2,7 % del total de contagis. Tanmateix, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat que és possible que d'aquí a un mes es percebi una pujada exponencial de les infeccions detectades.

Carolina Darias en una roda de premsa
Carolina Darias, la ministra de Sanitat, alerta d'una nova onada de contagis. | GTRES

Gos de l'infern: la nova variant d'òmicron

Les variants BQ.1 i BQ.1.1 ja tenen un nom per identificar-les. Els científics han batejat aquestes variants del virus amb el nom «gos de l'infern». L'apel·latiu fa referència al gos de tres caps d'Hades, déu de la mitologia grega. L'animal, també conegut com a ca Cèrber, era el guardià de les portes de l'infern.

Les noves variants d'òmicron han estat catalogades com a «interès» pel Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) i estan sent estudiades. Segons l'organisme, es pronostica que les noves variants suposaran més del 50 % dels contagis a Europa d'aquí a unes setmanes. El motiu pel qual creuen que això és possible és la rapidesa en què el virus s'ha implantat en la societat.

Podria produir una onada de contagis a Europa

Els investigadors no descarten que les noves variants puguin afectar l'alt nivell d'immunització adquirit durant aquests anys. De fet, la mutació ha provocat canvis significatius al virus i ja no confien que els anticossos hi responguin amb la mateixa resistència.

Fa aproximadament un mes i mig, el científic suec Cornelius Römer posava èmfasi en aquesta mateixa teoria. Al seu compte de Twitter, publicava que la mutació del virus podria generar «una onada de variants a Europa i Amèrica del Nord a partir del novembre». Així mateix, Römer assegura que és possible que el contagi d'aquesta nova variant pot ser fins a un 10 % més alt.

No es tracta de cap novetat, ja que una altra vegada l'ECDC ja havia avisat de la possibilitat d'un escenari com aquest de cara a l'hivern o els pròxims mesos. Segons les declaracions que recull l'As, l'organisme europeu considera que «l'augment observat en la taxa de creixement d'aquestes variants d'òmicron probablement seria causat principalment per la fuita immunitària».

La nova variant a Catalunya

La nostra situació no és gaire diferent. Carolina Darias ha aprofitat la seva participació en la Comissió de Sanitat per parlar sobre el tema. La ministra està preocupada pel fet que la mutació del virus pugui disminuir el poder dels anticossos generats.

En aquest sentit, Darias aconsella a les persones majors de 60 anys vacunar-se amb la nova dosi de reforç com a mesura per frenar l'increment dels casos: aquesta és la solució per alentir els contagis dins aquest grup, considerat un dels més vulnerables.

▶️ El vídeo de la setmana