Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa

Les noves ajudes econòmiques que el Parlament vol de manera «urgent» a Catalunya

Es reclama que l'executiu català mobilitzi de manera urgent els «recursos existents»

El Parlament de Catalunya insta el Govern a aprovar en el termini d'un mes una convocatòria d'ajuts «directes» i «urgents» per la restauració, els centres d'estètica, comerços, entitats de lleure, associacions de mares i pares d'alumnes, locals d'oci nocturn, empreses i autònoms que executen activitats extraescolars, firaires, establiments turístics i entitats esportives i culturals.

En un punt aprovat amb els vots de tota la cambra, es reclama que l'executiu català mobilitzi de forma urgent els «recursos existents». També s'ha aprovat per unanimitat un punt que aposta per reforçar el diàleg continu amb els sectors econòmics per oferir totes les mesures compensatòries possibles.

En un altre punt aprovat, el Parlament estima que la Generalitat rebrà, abans d'acabar l'any, transferències del fons covid estatal per valor de 3.225 milions d'euros i que ha augmentat el pressupost en 420 milions gràcies a la flexibilització del dèficit aprovat pel govern espanyol del 0,2% PIB. També s'ha aprovat que el Parlament insti el Govern a «no especular» ni «improvisar» en les mesures sanitàries que va prenent per fer front a la pandèmia i informar de manera «certa» i «segura» als ciutadans. Només JxCat i ERC han votat en contra, la resta a favor.

 

El Parlament valida el decret que inclou les polèmiques ajudes de 2.000 euros per a autònoms

D'altra banda, el Parlament també ha validat el decret llei 39/2020 que preveu, entre altres aspectes, les polèmiques ajudes de 2.000 euros per a autònoms. També inclou les ajudes de 750 euros per a professionals del sector cultural que s'havien de posar en marxa avui però que han quedat aturades.

JxCat, ERC i CUP-CC hi han votat a favor mentre que la resta de grups de la cambra s'hi han abstingut. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha dit que toca repensar el model d'ajudes i que s'està treballant per una remodelació específica de les ajudes a autònoms després del col·lapse d'una fórmula que ha qualificat de «no adequada».

El decret aprovat també preveu l'increment de recursos per a serveis socials en els àmbits de la gent gran, la discapacitat i la infància i adolescència. El conseller El Homrani ha defensat que el decret té l'objectiu d'acompanyar amb mesures socials els sectors més afectats per la crisi de la Covid-19. Segons ha dit, ara toca repensar el model d'ajudes per als autònoms i ha concretat que dels 10.000 autònoms que es van acollir la polèmica convocatòria ja s'ha pagat a un 25%, és a dir, a 2.500 persones.

El Homrani ha assegurat que s'està treballant en un model que sigui «àgil i que doni continuïtat en el temps» ja que es preveu que la situació per la Covid-19 no finalitzi i, segons ha dit, cal preparar-se per si es necessita el mecanisme en un altre moment. «Volem donar un abast major i que hi pugui accedir tothom», ha reblat. Segons el conseller, el Govern ha destinat 62,5 milions d'euros als autònoms aquest 2020 i ha dit que encara se'n destinaran més, sense concretar cap xifra ni calendari.