Fotomuntatge de Pedro Sánchez i diners.

Les 5 noves ajudes del govern per al 2023: se'n beneficien milions de famílies

El Consell de Ministres aprova un paquet anticrisi amb cinc mesures estrella

Bones notícies per als ciutadans. El Govern espanyol va aprovar ahir un nou paquet de mesures per fer front a la crisi econòmica i la inflació disparada.

Unes mesures que inclouen el xec-alimentació de 200 euros, però també altres ajudes que alleujaran milions de famílies. Des de la rebaixa de l'IVA fins als lloguers i la jubilació són algunes de les ajudes anunciades.

El Govern espanyol dona llum verda a aquestes ajudes per al 2023

El Govern de Pedro Sánchez manté les mesures que ja aplicava des de l'inici de la guerra d'Ucraïna. Per exemple, la rebaixa de l'IVA de l'electricitat i el gas i la gratuïtat del transport públic.

Aquest cop, el president del Govern espanyol ha comparegut per anunciar les mesures i ha defensat les polítiques socials sota el seu mandat. «Avançar i protegir», així és com ha definit l'acció del seu Govern.

S'ha mostrat optimista amb el creixement econòmic, però també compromès a continuar ajudant els més vulnerables. Així mateix, ha anunciat quines 5 noves ajudes podran sol·licitar-se el 2023.

1. Xec de 200 euros

El Consell de Ministres ha aprovat aquest matí un xec de 200 euros per comprar aliments al supermercat. L'únic requisit per accedir a l'ajuda és cobrar menys de 27.000 euros anuals i no tenir un patrimoni de més de 75.000 euros. L'ajuda beneficiarà cinc milions de llars.

Foto d'una persona mirant un tiquet de la compra.
Es tracta d'una ajuda per a la compra dirigida a les famílies vulnerables. | GETTY IMAGES
 

Segons els càlculs, quatre de cada deu treballadors no arriben al salari mínim de mil euros. Aquesta ajuda va destinada a aquests 7,3 milions de treballadors. Podemos va plantejar que fos de 300 euros i que s'estengués a tota la classe mitjana, però finalment ha quedat reduïda a 200 i a famílies vulnerables.

2. Rebaixa de l'IVA

L'altra mesura estrella del pla anticrisi és la rebaixa de l'IVA per a productes bàsics. Els aliments com el pa, la farina, la llet, el formatge, els ous, les verdures, les fruites, les hortalisses, els llegums, les patates i els cereals passen del 4% al 0%. L'oli i la pasta passen del 10% al 5%.

El Govern espanyol ha aprovat la rebaixa de l'IVA sobre aquests aliments durant un període de sis mesos. Es tracta de la mesura més directa fins ara per fer front a la inflació disparada dels preus, que ja arriba al 16%. La mesura entrarà en vigor des de ja i alleujarà el preu de la cistella de la compra.

3. Ajudes a agricultors

L'augment del preu dels fertilitzants també ha portat a aprovar ajudes directes als agricultors. El Govern espanyol oferirà una ajuda directa de fins a 20 cèntims per litre de carburant. Ho farà mitjançant la devolució de l'impost especial d'hidrocarburs com a compensació als pagesos.

D'altra banda, el Govern de Pedro Sánchez elimina la bonificació de 20 cèntims per litre de combustible amb caràcter general. Des de l'1 de gener, l'ajuda només es limitarà al sector professional. Això inclou el transport professional per carretera, els agricultors, les navilieres i els pescadors, i exclou la resta de conductors.

4. Ajudes per al lloguer

El Govern espanyol ha aprovat la congelació dels lloguers durant sis mesos i ha limitat les pujades al 2%. També es congelaran els nous contractes que es renovin durant almenys sis mesos. Això significa que els propietaris no poden apujar el preu del lloguer als nous llogaters.

La mesura inclou la suspensió dels desnonaments a les famílies vulnerables com es feia fins ara. La qüestió del lloguer era una de les més conflictives dins de la coalició de Govern. I només una reunió a última hora entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz ha aconseguit desbloquejar l'acord.

5. Revaloració de les pensions

El Govern de Pedro Sánchez ha aprovat el decret de revaloració de les pensions que beneficiarà tots els pensionistes (11 milions de ciutadans). Serà una pujada del 8,5%, la més alta de la història. A més, es manté l'increment del 15% de l'ingrés mínim vital i de les pensions no contributives.

D'altra banda, els professionals sanitaris en edat de jubilació podran compatibilitzar el cobrament del 75% de la pensió amb el servei a temps complet o a mitja jornada. Afecta l'atenció primària, els metges de família i els pediatres. Amb això, el Govern espanyol vol reforçar les plantilles de la sanitat pública.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp