Lava baixant cap a les cases

S'obren noves boques eruptives a La Palma i la lava amenaça més poblacions

Noves zones han hagut de ser evacuades i s'estudia la situació als voltants

Una nova boca eruptiva s'ha obert al volcà de La Palma en les últimes hores. Així ho ha informat l'Institut Vulcanològic de Canàries (INVOLCAN) en el matí d'aquest mateix dissabte.

Així doncs, segons aquestes dades oficials, s'ha obert en el volcà Cumbre Vieja un nou focus d'emissió de magma. Aquest estaria situat més a l'oest de la boca eruptiva principal.

Cal esmentar, no obstant això, que no es tracta de l'única boca eruptiva que s'ha obert en les últimes jornades. Aquest mateix divendres també es va informar que s'havien obert dues boques eruptives més.

De fet, aquesta nova situació ja ha obligat a evacuar una nova zona de l'illa. Més de 150 persones van haver de ser evacuades de les seves cases, en zones pertanyents als barris de Tajuya, Tancande de Abajo i Tacande de Arriba.

Malgrat aquestes noves informacions, cal tenir clar que els experts han repetit en diverses ocasions que situacions d'aquesta classe podien donar-se.

Segons el que han assegurat ja diversos especialistes, en la situació en la qual es troba ara aquest volcà de La Palma, aquestes noves obertures de focus d'emissió de magma són normals i ja estaven contemplades.

Noves colades de lava avancen a diferents ritmes

Pel que sembla, d'una d'aquestes boques noves que s'han obert ha sorgit una nova colada de lava que avançaria a ritme més ràpid que les altres.

Aquesta colada surt del volcà des del divendres, i estaria passant just per sobre de la que ja va sortir en els últims dies. Segons els especialistes, aquesta estaria sent una mica més ràpida i fluida que les que van sortir en un primer moment.

De moment no hi ha molta més informació sobre ella, ni sobre la trajectòria que realitzarà. Sí que se sap que està avançant cap al sud i es troba ja prop d'un cementiri.

Precisament aquest cementiri hauria aconseguit salvar-se de la lava de moment, gràcies a un monticle de terra que l'ha desviat una mica.

«Aparentment és una lava més fluida i els científics estan analitzant les seves característiques», ha afirmat aquest mateix dissabte el conseller regional d'Administracions Públiques, Justícia i Seguretat, Julio Pérez.

Se sap també que una altra nova colada de lava s'hauria iniciat des d'un altre punt del volcà. Seria ja d'uns quatre quilòmetres de llarg, encara que estaria avançant a un ritme molt lent, d'un metre cada hora. Es troba a Todoque, a uns dos quilòmetres del nivell de la mar.

S'ha informat també, fa poques hores, que hi ha una nova «colada enorme» que avança en direcció a la mar, després d'haver-se trencat avui el con del volcà.

Més de 6.000 persones desallotjades des que es va iniciar l'erupció

Aquestes dues serien les colades principals que amenacen als nuclis de població que més a prop es troben. Com se sap ja, milers de persones han hagut de ser evacuades de les seves cases pel risc a ser arrasades per la lava.

De fet, tal com s'ha pogut anar veient en els últims dies, diverses poblacions han estat ja arrasades per la lava i el foc al pas de les perilloses colades.

Se sap que fins ara haurien hagut de ser fins a 6.000 persones les evacuades de les seves cases. A més, amb el sorgiment de les noves boques eruptives i la nova situació de les colades, l'UME estudia molt de prop les zones de més risc.

En els pròxims dies podrien haver de dur-se a terme noves evacuacions en vista del perill que l'actual situació del volcà, més explosiva i inestable, podria provocar.

Els experts estan, de moment, molt pendents de l'avanç de les colades de lava.