Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Les noves dades sobre la soca britànica del coronavirus la fan encara més perillosa

Una nova mutació confirma les pitjors notícies

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19 | EUROPA PRESS / ONU

Tot i que la ciència fa mesos que ha aconseguit començar a guanyar algunes batalles contra el coronavirus, només cal veure el ràpid desenvolupament de les vacunes de Pfizer, Moderna o el descobriment d'alguns fàrmacs contra el virus, la realitat és que aquest no deixa de causar complicacions. En les darreres setmanes s'han anat detectant nous ceps que s'han anat confirmant com més contagiosos, tot i que de moment no es poden considerar més mortífers.

Però és que tot no s'acaba amb la confirmació de què aquestes variants tenen una capacitat més gran de transmissió. Una de les grans qüestions que segueix sobre la taula és l'impacte que poden tenir en el procés de vacunació. I és que existeixen dubtes sobre si les actuals vacunes seran totalment efectives davant d'aquestes variants i des del Regne Unit arriben notícies gens favorables sobre aquesta qüestió. Allà haurien detectat una mutació en la variant originària d'aquesta que podria reduir l'eficàcia de les vacunes que ja s'estan subministrant en bona part del món.

El país britànic ha fet una anàlisi de 214.159 mostres d'aquesta variant coneguda com a B117. Concretament, han estat científics de la Public Health England (PHE) els que han detectat 11 casos de mutació que porta per nom E484K. Aquesta nova mutació també es trobaria en dos altres ceps preocupants: el del Brasil (B1128) i el de Sud-àfrica (B1351).

El viròleg de la Universitat de Leicester, Julian Tang, un dels responsables d'aquest descobriment, no dubta en valorar com a «preocupant» aquesta nova troballa, tot i que també afegia que no és «del tot sorprenent» perquè és una característica de qualsevol virus que pugui patir aquesta mena de mutacions.

Per aquest motiu, recorda que és totalment necessari que se segueixin mantenint les restriccions i que, a la vegada, la població les segueixi respectant. «No només es propaguen sinó que evolucionen», ha dit sobre els coronavirus actuals, afirma, busquen marxar adaptant-se al nostre entorn per fer-se més efectius.

L'eficàcia de la vacuna amb la resta de mutacions

Aquest expert britànic coincideix amb altres en el fet que si aquesta nova mutació es fa predominant dins de la ja majoritària soca britànica, la campanya de vacunacions es veurà compromesa. Tot i que explica que com passa amb les altres variants aquesta hauria de mantenir cert nivell de protecció.

Aquest dimarts, també es feia públic un estudi de la Universitat de Cambridge que confirmava l'eficàcia de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la variant britànica B117. Això sí, també confirmava que no actua igual amb aquesta nova mutació i que, per tant, són necessaris «nivells substancialment més alts d'anticossos per neutralitzar el virus».

Espanya es protegeix contra aquestes noves variants

Mentre s'intenta establir definitivament quina serà la resistència d'aquestes noves variants a les diferents vacunes, els governs com el d'Espanya tracten d'establir mesures per evitar la seva expansió, que cada vegada és més ràpida. I la principal mesura que s'ha anat aplicant en les últimes setmanes és el control de persones procedents dels països més afectats com és el cas del Regne Unit.

Des de fa setmanes els vols i viatges en vaixell des d'aquest país estan restringits. I aquest dimarts s'hi han sumat els altres dos països que han detectat les altres dues soques més contagioses: Brasil i Sud-àfrica. Des d'aquests només podran aterrar vols que portin ciutadans espanyols, andorrans o residents en aquests dos països, a més de passatgers que hagin de fer escala, en un trànsit inferior a 24 hores, que no podran abandonar l'aeroport. Aquesta mesura estarà vigent des del 3 de febrer a les 9.00 hores del matí fins a la mateixa hora del 17, mateix dia on acaba la pròrroga en el cas del Regne Unit.