Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la façana de l'Agència Tributària

Les noves inspeccions que començarà a fer Hisenda a alguns ciutadans

Així ho recull el Pla Anual de Control Tributari de 2021

Imatge de la façana de l'Agència Tributària
Així ho recull el Pla Anual de Control Tributari de 2021| Twitter



En plena polèmica per la decisió d'alguns 'YouTubers' de marxar a Andorra i així evitar pagar impostos a Espanya, Hisenda ha anunciat que aquest any reforçarà el control de les persones físiques que aparenten ser no residents a Espanya.

L'Agència Tributària (AEAT) ja ha intensificat aquest hivern les inspeccions a les fortunes que han mogut la seva residència fora d'Espanya, com ja han fet nombrosos esportistes i famosos 'YouTubers', que s'han traslladat a Andorra. L'impost per a les rendes generades al Principat és del 10%, mentre que amb la residència a Espanya es veuen obligats a pagar al voltant d'un 40% d'IRPF.

No obstant això, aquí Hisenda encara té una via per reclamar que aquestes persones tributin a Espanya, sigui com a residents espanyols o per una part dels seus ingressos (amb un impost del 24%), com va passar amb els motociclistes catalans. Això es deu al fet que els 'YouTubers' tenen la seva major part d'audiència, que és la que els genera ingressos, a Espanya.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Hisenda intensifica les inspeccions a les grans fortunes espanyoles que resideixen a l'estranger

En qualsevol cas, Hisenda és conscient que no pot retenir els ciutadans perquè tributin al país. Qualsevol persona és lliure d'anar-se'n d'Espanya i portar la seva fortuna a un altre país, encara que aquesta decisió pugui ser poc ètica pel fet d'estar motivada únicament per interessos econòmics.

No obstant això, el que sí que pot fer l'Agència Tributària, com ja ha anunciat, és intensificar les inspeccions a aquestes grans fortunes deslocalitzades i fer complir la llei que obliga el contribuent a pagar els seus impostos a Espanya quan passa més de 183 dies vivint al país.

I ho farà a través de la incorporació de noves eines, com el 'big data', per millorar l'anàlisi de dades sobre «contribuents amb patrimonis rellevants que deslocalitzen la seva residència, fent veure que es troba a l'estranger, quan l'Agència Tributària entén que realment resideixen a Espanya», assenyala el ministeri de Maria Jesús Montero.

L'objectiu és lluitar contra el frau d'alguns espanyols amb grans fortunes que deslocalitzen a l'estranger per no pagar els impostos a Espanya. Però, a la pràctica, segueixen residint al territori, on desenvolupen la seva activitat laboral i gaudeixen dels serveis públics que es paguen amb les aportacions de tots els contribuents.


Les grans fortunes espanyoles deslocalitzades a Portugal, sota lupa

No obstant això, el major focus d'Hisenda en aquesta última campanya s'ha centrat en el col·lectiu de milionaris que s'han mudat a Portugal en els últims cinc anys, segons ha revelat 'El Confidencial'.

En aquest període de temps, el país veí s'ha convertit en el major receptor de fortunes espanyoles que busquen una fiscalitat més avantatjosa. Allà, els residents estrangers tributen el 20% per les rendes generades al país, fet que suposa una important atracció d'inversors i grans fortunes, tal com passa a Espanya amb la coneguda 'Llei Beckham', on es tributa el 24%.

«Hi ha despatxos i empreses especialistes en facilitar tot el procés als grans patrimonis que volen instal·lar-se a Portugal. Cada bufet a Espanya en sol tenir diversos per recomanar als seus clients. Nosaltres, per exemple, ho fem amb una arquitecta espanyola que viu a Lisboa i coneix bé el mercat immobiliari, per posar damunt de la taula immobles que tenen opció de compra per fixar-hi la seva residència», explica un advocat fiscalista a 'El Confidencial'.

Coneixedora d'aquesta tendència, Hisenda ha intensificat entre desembre i gener les inspeccions tributàries a grans fortunes traslladades a Portugal. I seguirà fent-ho, com ha manifestat en el Pla Anual de Control Tributari de 2021.