El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat les mesures especials del Govern per limitar l'activitat social i laboral a Barcelona i l'àrea metropolitana per contenir els brots de covid-19. Ratificades pel Jutjat Contenciós-Administratiu número 15 de Barcelona, entren en vigor aquest dissabte a les 9h per un període de 15 dies prorrogables.
El document també inclou la prohibició de reunions de més de deu persones, a la qual s'oposava la fiscalia però que va avalar el jutge, que afecten casaments, serveis religiosos, cerimònies fúnebres i la pràctica esportiva. En les reunions que concentrin fins a deu persones en espais públics no es permet el consum ni d'aliments ni de begudes.
La resolució suspèn l'obertura al públic d'equipaments culturals com els teatres, els cinemes i esdeveniments esportius, activitats lúdiques, recreatives, parcs d'atraccions i parcs recreatius infantils en recintes tancats, activitats esportives -com ara gimnasos-, i dels locals i establiments d'oci nocturn, com ara sales de festa i discoteques.
Malgrat això, els ajuntaments poden, amb autorització prèvia del Procicat, habilitar espais adequats que respectin compleixin la distància de seguretat interpersonal, l'ús de la mascareta, amb horaris tancats i registre de dades de contacte.
En perill el Cruïlla XXS
De fet, l'Ajuntament de Barcelona ja va anunciar aquest divendres que proposaria al Procicat no suspendre l'activitat del Festival Grec, el Cruïlla XXS, les Nits del Fòrum i Sala Barcelona dins de les mesures anunciades per evitar l'extensió del virus a la ciutat i el seu entorn immediat. L'alcaldessa, AdaColau, ha indicat que poden ser considerats «excepcions» perquè ofereixen garanties de control sanitari.
Tot i això, Jordi Herreruela, director del festival Cruïlla XXS, va afirmar aquest divendres a la nit que veu perillar el certamen i ha advertit que després de la resolució tot està «a l'aire». No va amagar que la seva «sensació» és que «podria ser l'últim concert que veiem en molts mesos o l'últim dia que veiem activitat».
Limitar la circulació i aforament al 50% als locals
La resolució recomana a la població mantenir-se al seu domicili i limitar la circulació per les vies d'ús públic només per anar a treballar, assistir centres sanitaris, tenir cura de persones dependents, desplaçar-se a entitats financeres, anar a comprar en establiments d'alimentació i en comerços minoristes amb cita, fer trobades i activitats del lleure i esportives amb persones del grup de convivència habitual, atendre horts d'autoconsum, tràmits administratius, judicials o notarials o per causa de força major.
En el text, que també avala la interlocutòria judicial, limita al 50% l'aforament interior dels establiments i en espais comuns dels hotels. El magistrat ho va avalar en veure-les proporcionals i adients. Es mantenen les activitats de casals i colònies d'estiu.