Primera reacció al·lèrgica greu a una altra vacuna que arribarà aviat a Espanya

La vacuna de Moderna ha provocat reaccions al·lèrgiques a un sanitari

Vacunació d'una persona en un centre sanitari de Belfast, al Regne Unit
La vacuna de Moderna ha causat una reacció al·lèrgica a un sanitari dels Estats Units | Europa Press

Després de mesos d'espera i amb la pandèmia deslligada, les vacunes del coronavirus ja són una realitat. Fa setmanes que s'administren a Regne Unit i els Estats Units, i ahir va començar la campanya de vacunació a Espanya. El que més preocupa ara mateix són les reaccions al·lèrgiques, i en les últimes hores s'ha produït una reacció greu.

Té a veure amb la vacuna de Moderna que l'agència reguladora europea té previst aprovar a principis de gener. Un doctor de Boston ha estat el primer vacunat a sofrir una reacció al·lèrgica greu amb la vacuna de Moderna, segons el New York Times.

Les vacunes poden presentar reaccions al·lèrgiques 

Cal recordar que tant Pfizer com a Moderna utilitzen una tecnologia innovadora que fins ara mai s'havia utilitzat en vacunes: la de l'ARN missatger. Ambdues han donat lloc a diverses reaccions al·lèrgiques, pel que sembla per un compost anomenat PEG. Les autoritats estatunidenques han recomanat als al·lèrgics abstenir-se.

L'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units, la FDA, va autoritzar el passat 19 de desembre la vacuna de Moderna. Els científics van donar el vistiplau amb un ampli consens: «Amb dues vacunes disponibles per a la prevenció de la Covid-19, la FDA ha fet un altre pas crucial en la lluita contra la pandèmia global que està causant un gran nombre diari d'hospitalitzacions i morts als Estats Units». 

Però la vacuna de Moderna, igual que la de Pfizer, ha desencadenat reaccions al·lèrgiques. El primer cas és el de l'oncòleg geriàtric Hossein Sadrzadeh. Aquest metge del Boston Medical Center és al·lèrgic al marisc i va rebre la vacuna de Moderna el dijous passat. Ara, s'ha sabut que el sanitari ha sofert marejos i taquicàrdies. 

Davant la reacció va poder utilitzar el seu autoinjector d'epinefrina EpiPen i va ser traslladat a urgències, on li van avaluar i li van donar l'alta després de rebre tractament. El metge es troba bé. El portaveu del centre hospitalari, David Kibbe, va emetre un comunicat: «El Dr. Sadrzadeh va sentir que estava tenint una reacció al·lèrgica i se li va permetre usar la seva EpiPen personal. Va ser portat a Urgències, avaluat, tractat, observat i donat d'alta. Està bé avui».

Les explicacions de Moderna

El portaveu de Moderna, la farmacèutica que desenvolupa la vacuna, va assegurar el dijous a la nit que la companyia no pot manifestar-se públicament sobre un cas individual. Va afegir que l'equip de seguretat mèdica de la farmacèutica investigaria l'assumpte. 

La intenció de Moderna és esclarir la causa de la reacció al·lèrgica i enviar més preguntes als funcionaris del programa de vacunació nord-americà, l'«Operació Warp Speed». En tot cas, és la primera reacció al·lèrgica greu a la vacuna de Moderna, després dels vuit casos reportats en la de Pfizer, sis als Estats Units i dues al Regne Unit.

El comitè assessor de l'agència nord-americana del medicament va notificar que el producte de Moderna desencadena reaccions adverses concretes en persones amb farciments facials cosmètics. Així ho va establir després de dos casos de pacients que van ser operats en les galtes sis mesos abans de vacunar-se. Un parell de dies després de rebre la vacuna, van sofrir una inflamació dels llavis. 

El PGE, el component 'sospitós'

La recerca per a esclarir l'origen de les reaccions al·lèrgiques continua en marxa, però les primeres anàlisis apunten al fet que podria deure's al PEG. Es tracta d'un compost present en productes quotidians com a pasta de dents i xampús. Es troba tant en el producte de Pfizer com en el de Moderna, i pot desencadenar reaccions al·lèrgiques amb erupcions, caiguda de la tensió arterial, dificultat per a respirar i taquicàrdies.

El que preocupa ara mateix als científics és que les reaccions al·lèrgiques a les vacunes es produeixen amb una probabilitat d'una entre un milió, i amb 272.000 vacunats als Estats Units ja hi ha hagut vàries. El doctor Merin Kuruvilla, immunòleg de la Universitat d'Emory, creu tanmateix que això no hauria de preocupar les persones que no són al·lèrgiques.

En tot cas, el Centre de Malalties dels Estats Units (CDC) va llançar l'advertiment que les vacunes de Pfizer i Moderna podrien no ser apropiades per a la gent amb un historial d'anafilaxi a ingredients. Quan té lloc, la reacció se sol produir minuts després de ser administrada la vacuna.


Comentaris

envia el comentari