El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge al migdia l'aplicació de l'estat d'alarma a tota Espanya. Per la seva banda, Catalunya resta a l'espera de la resposta de l'executiu per poder tenir un estat d'alarma descentralitzat. A partir d'aquí, si l'executiu dona el seu vistiplau, el Govern anuncia les corresponents restriccions per frenar la segona onada de coronavirus a Catalunya. Però quines mesures té el Procicat sobre la taula?
En primer lloc, s'aplicarà el toc de queda des de les 22.00 hores de la nit a les 6.00 hores de la nit, prohibint sortir al carrer entre aquesta franja horària. D'altra banda, els establiments oberts al públic hauran de tancar les portes a les 21.00 hores perquè tothom pugui arribar a temps a casa. Totes aquelles persones que per motius de feina arribin més tard hauran d'omplir un certificat d'autoresponsabilitat, que segons el conseller d'Interior, Miquel, Sàmper, «s'està acabat de redactar».
Es preveu que es pugui sortir al carrer durant el toc de queda nocturn si es per fer un desplaçament laboral, una urgència mèdica o cura d'una persona d'edat avançada. A més, també s'estudia permetre passejar el gos per a aquelles persones que, de forma justificada, no l’hagin pogut treure al carrer abans del toc de queda.
D'altra banda, les sancions per saltar-se les restriccions poden arribar fins als 600.000 euros, sempre segons el grau de reincidència i si hi ha desobediència per part de l'infractor. Per tal de controlar el compliment, Interior ja ha anunciat que s'incrementarà la presència dels agents dels Mossos d'Esquadra als carrers i carreteres.
Altres mesures previstes
El Procicat, segons detalla Betevé, també estudia restringir l'accés a parcs i jardins públics per evitar concentracions i pícnics. D'aquesta manera, es volen evitar les imatges d'aquests darrers dies amb aglomeracions en aquestes zones. Això sí, es volen deixar obertes les àrees de joc infantil. També està previst que es contractin estudiants de medicina i d'infermeria d'últim curs, tal com va passar a la primera onada, per tal de fer front a l'actual situació de la pandèmia a Catalunya.
El confinament per zones també és una possibilitat que es posarà sobre la taula, tal com es va fer a Igualada i altres municipis de la conca d'Òdena ara fa uns mesos. «Tenim l’exemple de la conca d’Òdena, que va tenir un resultat positiu, i es podria repetir de forma excepcional. És una possibilitat que està sobre la taula», ha indicat aquest diumenge el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. En el cas d'empitjorar les dades epidemiològiques també es podria arribar a plantejar un confinament domiciliari, una mesura que es planteja com a darrera opció.
Per tot plegat, si les dades segueixen empitjorant i des de Salut no es detecta cap millora en els propers dies, se celebrarà una nova reunió per aplicar noves mesures que complementarien el toc de queda.
La incògnita dels bars i restaurants
Davant l'aplicació del toc de queda cal veure en quina posició es trobaran els bars i restaurants. Des del passat divendres 16 d'octubre no poden obrir el públic. En alguns països segueixen amb les portes obertes tot i declarar el toc de queda, com ara França, però Salut ha insistit que aplicar el toc de queda no implica automàticament obrir la restauració. Actualment, el Govern no es planteja reobrir els establiments, ni de manera parcial, ni tot dependrà de com evolucioni la pandèmia en els propers dies.