T-10

Importants novetats en els abonaments de transport de l'Àrea Metropolitana pel 2020

La T-10 desapareix i es crea un bitllet de 10 viatges unipersonal | La t-usual, amb 30 viatges il·limats per 40 €, substitueix la T-Mes

Canvis al transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona a partir de l'any que ve. La T-10 desapareix i neix  un nou bitllet de 10 viatges unipersonal, 1,15 euros més car que l'actual, fins als 11,35 euros, i que es dirà t-casual.   A canvi, se simplifiquen els bitllets mensuals i es crea la  t-usual, que oferirà 30 dies de viatges il·limitats per 40 euros, un preu un 25% més barat que la T-Mes, i també per sota de la T-50/30.

Per la seva banda,  la T-jove, amb viatges il·limitats per als menors de 25 anys durant 90 dies, baixarà de preu un 25% fins als 80 euros. La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona asseguren que la nova política tarifària és més senzilla i premia als usuaris habituals.

Fidelitzar l'usuari

Segons ha explicat en roda de premsa el conseller Damià Calvet, president del Consell d'Administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), a partir de l'1 de gener «els ciutadans que tinguin el transport públic com a base de la seva mobilitat hi sortiran guanyant». Destacant que el nou model tarifari, que simplifica el nombre de títols, premia la freqüència dels usuaris. «Es vol fidelitzar l'usuari, per això optem per moderar aquells amb ús habitual del transport públic», ha dit.

Al seu torn, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que la T-10 «passa a ser història» perquè deixarà de ser «el títol de referència», ja que des de l'administració volen que ho sigui la T-usual, una «tarifa plana» de viatges mensuals per 40 euros. Així, confien que aquest sistema motivarà que hi hagi més usuaris habituals del transport públic. De fet, Calvet ha dit que els usuaris que actualment fan servir la T-10 «trobaran econòmicament interessant fer servir la T-usual».

Els usuaris que a partir del gener encara disposin de viatges amb la seva  targeta T-10 -actualment multipersonal-  podran utilitzar-la de forma unipersonal fins al 29 de febrer. En cas que no hi estiguin interessats, podran dirigir-se als Punts d'Atenció per reclamar la devolució de l'import pel nombre de viatges no usats. La resta de títols adquirits durant el 2019 podran utilitzar-se fins la seva data de caducitat.

Tres títols de nova creació: T-casual, T-usual i T-grup

Els quatre títols que constitueixen «la base» del nou sistema són, segons l'administració, la T-casual, la T-usual, la T-jove i la T-16, aquestes dues últimes ja existents. Mentre que la T-jove redueix el seu cost fins a 80 euros, la T-16 es manté com fins ara, gratuïta per a menors de 16 anys. Tant la T-usual com la T-jove seran títols personalitzats, és a dir, vinculats a una única persona com a titular.

A més, es crearà també una altra targeta nova, la T-grup, una  targeta multipersonal que permetrà fer 70 viatges en 30 dies  per 79,45 euros per a una zona. Aquesta tercera targeta de nova creació està pensada per a l'ús ocasional del transport públic per part de grups escolars, esportius o altres similars. Per la seva part, el bitllet senzill, títol no integrat del sistema tarifari, tindrà un cost de 2,40 euros, vint cèntims més car que l'actual.

D'altra banda,  es mantenen els títols de tarifació social, com ara aquells per a famílies monoparentals i nombroses, amb una reducció del preu d'un 25% de mitjana, excepte l'abonament trimestral, que s'elimina. També  es manté la bonificació per a persones en situació d'atur  en la T-usual -títol que es congela amb un preu de 9,95 euros- i continuaran en vigor la T-dia -que passarà a valer 10,5-, la T-aire, la T-verda i la T-casual per a Treballadors de l'Aeroport.

També et pot interessar...