Aquells que decideixin llogar un habitatge durant aquest 2023 s'han de preparar per assumir una sèrie de reformes. El començament d'any ens porta una sèrie de novetats que afectaran tant l'arrendador com l'inquilí. En principi, les mesures adoptades pel govern espanyol estan pensades per beneficiar aquest últim.
Davant la inflació tan elevada dels últims mesos, l'executiu ha apostat per prorrogar les mesures aplicables als contractes de lloguer. Algunes tindran vigència durant tot l'any, mentre que d'altres només arribaran fins al 30 de juny. La intenció implicaria revisar-les quan arribi el moment.
Les propostes adoptades fins ara apareixen recollides al Reial decret llei 20/2022 del 27 de desembre. És cert que les decisions preses contenen les pujades de les rendes per als arrendataris. Així i tot, això suposa un greu contratemps per als propietaris que decideixen llogar els seus immobles.
Han d'assumir una càrrega econòmica més gran perquè es troben limitats els increments. Això ha provocat que molts es decantin per no renovar contractes i a les grans ciutats hi ha hagut un augment considerable dels lloguers. També hi ha una certa preocupació davant dels impagaments i la manca de seguretat jurídica per recuperar un habitatge arrendat.
Limitació de les rendes del lloguer
Les persones que tinguin una casa llogada han de saber que aquest any l'actualització de la renda quedarà limitada al 2%. Els contractes amb els petits arrendadors poden incloure un altre tipus de pujada, però, si no hi hagués acord, quedaria pactada en aquest 2% com a màxim.
Per tant, l'arrendador no tindrà la capacitat d'incrementar la renda en funció de l'IPC, encara que així ho prevegi l'acord. S'haurà de fer segons allò que recull l'Índex de Garantia de Competitivitat, que publica l'INE mensualment. La seva principal característica és que se situa entre el 0% i el 2%.
El govern espanyol va decidir allargar aquest sistema d'actualització dels lloguers per motius d'extraordinària i urgent necessitat. Entenen que l'IPC deixa de ser una referència precisa en assolir durant els últims mesos els seus màxims en 35 anys.
Això suposa un important problema per qui lloga. Sobretot perquè no es tenen en compte els ingressos reals de l'inquilí, que poden ser alts. A més, les hipoteques pujaran les quotes per sobre del 20% i les factures de la llum i el gas segueixen disparades.
Se senten una mica desprotegits per les mesures del govern espanyol, que aposta per afavorir en aquest sentit l'inquilí. Així ho recull l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a la seva web, on aclareixen totes les novetats.
Pròrroga extraordinària dels contractes
Els contractes que finalitzin abans del primer semestre de l'any es poden prolongar a petició de l'arrendatari. Serien sis mesos més conservant les mateixes condicions.
Durant aquest període les quotes podrien incrementar-se com a molt un 2%. Aquesta mesura no té validesa si l'arrendador necessita l'immoble per destinar-la a habitatge permanent. Sigui per a ell o per a familiars de primer grau.
Suspensió dels desnonaments
Un dels grans problemes a què s'enfronten avui dia els llogaters és a l'impagament dels lloguers. A més de deixar de percebre les quotes, hauran de continuar assumint les despeses que implica l'habitatge.
El govern espanyol va decidir allargar fins al 30 de juny la suspensió de procediments i llançaments en els casos de desnonaments d'inquilins vulnerables.
Tindrà validesa en aquelles situacions en què hi hagi impagament de les rendes per part de l'arrendatari. Tot i que es tractava d'una proposta de «caràcter extraordinari i temporal», està a punt de fer els tres anys d'aplicació.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp