L'ús de mascareta serà obligatori a Catalunya per a les persones més grans de sis anys

Així ho ha acordat el Procicat en la reunió que s'ha celebrat aquest mateix dimecres, que també ha fixat excepcions a l'obligatorietat

Diverses persones passejant amb mascareta per Lleida el 5 de juliol de 2020
El Govern ha decidit implantar l'ús obligatori de la mascareta després dels rebrots registrats al Segrià. | ACN

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimecres que, en el marc del Procicat, han acordat que les persones majors de sis anys hauran de portar obligatòriament mascareta a la via pública, en espais que estiguin a l'aire lliure i en espais tancats que tinguin un ús públic, amb independència que es pugui garantir la distància física i interpersonal. La mesura entrarà en vigor a partir d'aquest dijous.

Així ho ha anunciat en roda de premsa en el Palau de la Generalitat, acompanyada de la consellera de Salut, Alba Vergés, i de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, després que el president Quim Torra avancés la mesura durant la sessió de control al Govern, celebrada al Parlament.

Excepcions a l'obligatorietat d'ús

La mesura manté les excepcions quan la «naturalesa de l'activitat ho faci incompatible», com en casals d'estiu o per fer esport. Per la consellera de Salut, Alba Vergés, cal apostar per un «canvi d'hàbits» i «interioritzar» portar la mascareta en sortir de casa: «tots hem de tenir al cap que som transmissors potencials». L'incompliment de la mesura se sancionarà amb una multa de 100 euros.

La norma general, segons Vergés, és que tothom «surti de casa amb la mascareta posada» i, quan l'activitat ho faci «incompatible», les persones se la poden treure. És el cas, per exemple, de les activitats en casals d'estiu per a nens, els alumnes que s'examinin de la selectivitat mentre estan asseguts, o per fer esport.

Quant a la platja, ha destacat la importància d'arribar-hi amb la mascareta però no ha concretat si s'ha de dur o no a la sorra i s'ha remès al 'FAQS' que publicarà Protecció Civil.

Constituït el Procicat Lleida

En la reunió d'aquest dimecres, també s'ha acordat la constitució del Procicat Lleida per a garantir una «gestió descentralitzada» de la pandèmia en aquesta part del territori, que coordinarà el delegat del Govern a Lleida, Ramon Ferrer.

La voluntat, ha explicat Meritxell Budó, és que el mateix Procicat Lleida informi periòdicament —dilluns, dimecres i divendres— sobre la gestió i l'evolució de les dades: «Descentralitzem també la comunicació».


Comentaris

envia el comentari